Ze čtyř možných míst vybralo vedení drážních hasičů spolu s vedením města Chebu jeden vhodný pozemek ke stavbě nové budovy. Dohodu podpořil ministr dopravy Dan Ťok. Novou budovu chebští hasiči SŽDC nutně potřebují, stát by mohla kolem 50 milionů korun. „Současné zázemí chebských drážních hasičů nestačí, hůře dostupné plechové boudy, kde je v pohotovosti devět hasičských vozů a zázemí pro 33člennou jednotku jsou už nepoužitelné a nepraktické. Vedení města Cheb slíbilo, že změní územní plán a v ulici Vrázová mezi ubytovnou Charity a STK bude prostor pro stavbu nové budovy,“ řekl po jednání se zástupci drážních hasičů a vedením města ministr dopravy Dan Ťok.

Zhruba 50 milionů korun na novou budovu půjde z rozpočtu Správy železniční dopravní cesty, pod kterou hasičský záchranný sbor patří, uvedl při jednání náměstek ředitele HZS SŽDC pro provoz Miroslav Navrátil. Město Cheb nyní musí projednat a schválit změnu územního plánu, která umožní na pozemku plánovanou stavbu. Tento závazek potvrdil i místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal.
Za rok vyjedou v Chebu k požárům, spadlým stromům přes koleje či nehodám drážní hasiči celkem 450krát, fungují na směny sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně a jsou součástí Integrovaného záchranného systému. V rámci celé České republiky existuje celkem 14 jednotek drážních hasičů, například v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni nebo v Ústí nad Labem. Ročně má hasičský záchranný sbor SŽDC zhruba 6200 výjezdů. Kromě přírodních katastrof a nehod vyjíždějí jednotky požární ochrany k zabezpečení vypnutého stavu trakčního vedení, provádějí kontrolu skalních masivů u tratí, odstraňují sražená zvířata, asistují při demoličních pracích, provádějí evakuace a transport osob z těžko přístupných míst nebo zajišťují operativní zimní údržbu.
Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Ministerstva dopravy ČR


Právě přítomno: 583 hostů a žádný gestor