První prázdninový týden přijel youtuber Johnny Valda se svým nepřehlédnutelným autem a velkým plyšovým medvědem na první železniční youtuberský tábor FISAIC do Prudké. Měl za úkol překvapit děti na táboře, které do té doby o ničem nevěděly. Bylo to přísně střežené tajemství, o kterém věděli pouze organizátoři akce a předseda představenstva Český drah Pavel Krtek. A překvapení to bylo parádní, když Valda se svojí show a plyšovým medvědem, který je jeho poznávacím znamením, vstoupil do sálu naplněného dětmi až k prasknutí.

Po úvodní show následují otázky, focení, podpisy a hlavně výzvy, při kterých všichni testují své limity. Nejoblíbenější výzvou ze všech se stává výzva Chubby Bunny, při které si vybraní soutěžící mají postupně nacpat do pusy co nejvíce marshmallow a přitom říkat předem určené jazykolamy se železniční tematikou. A protože předseda představenstva Český drah Pavel Krtek je pro každou legraci, jde do toho spolu s dětmi i on. Nakonec Valda rozdává ceny pro vítěze, které si pro ně speciálně přivezl.
Ale kdo je to vlastně Johnny Valda? Valda je internetová legenda, která se proslavila díky svému pořadu „Švédská trojka“, ve kterém komentuje se svým medvědem virální videa z celého světa. Valda má přes 350 tisíc odběratelů, což ho řadí mezi 30 nejsledovanějších českých youtuberů. Jako teenager bojoval s nadváhou, ale dokázal překonat sám sebe a začal se věnovat zdravému životnímu stylu a fitness. Má tedy mladým lidem rozhodně co sdělit. Valda se ale hlavně kamarádí se železnicí. Již loni spolupracoval s Českými drahami, když si vyzkoušel roli průvodčího ve vlaku. Letos na předchozí spolupráci navázal svojí účastí na železničářském youtuberském táboře FISAIC v Prudké, za což organizátoři akce vděčí hlavně předsedovi představenstva ČD Pavlu Krtkovi a také společnosti DVI. Pro České dráhy je tato spolupráce důležitá, sám Pavel Krtek říká, že České dráhy podporují youtubery a youtuberství, a že stojí o to, aby i lidé youtubery vnímali jako moderní společnost, která má ráda nové technologie a nové trendy.
Železniční youtuberský tábor FISAIC tak rozšířil stávající nabídku táborů OSŽ a stane se dalším krokem k tomu, jak železnici přiblížit mladým lidem.
Kateřina Vokounová