Hned dvě železniční aktuality připravily České dráhy na svátek svatého Václava 28. září. Jednak mimořádně posílily spoje Cyklohráčku z Prahy přes Zákolany do Slaného a zároveň na dva spoje na Posázavském pacifiku z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan a zpět nasadily lokomotivu „Bardotka“ 749.008, která v tento den oslavila 50 let ve službách Českých, respektive Československých státních drah.

Ranní Cyklohráček (s odjezdem v 9.07 h z pražského hlavního nádraží jel Pražským Semmeringem přes Hostivici, Středokluky, Zákolany zast. a Podlešín do Slaného) a odpolední vlak zpět do Prahy, který zastavoval v Zákolanech zast. v 17.22 h, byly posíleny o jeden vůz a taženy netradičně lokomotivou 714.022-1, a to v souvislosti s historickými slavnostmi na Budči u Zákolan.

Slavnost na Budči pořádalo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, od 10 do 17 hodiny zde probíhala tradiční oslava českého patrona sv. Václava. Návštěvníci tady měli možnost zhlédnout řemeslné dílny, šermířské souboje, průvod sv. Václava, pohádková divadelní představení i koncert historické hudby. Pro dospělé byly po celý den připraveny prohlídky rotundy sv. Petra a Pavla, která je podle dostupných pramenů nejstarší dochovanou kamennou stavbou v Čechách.

Ve stejný den, 28. září 2017, oslavila „Bardotka“ 749.008 padesát let ve službách nejprve Československých, později Českých drah. Při této příležitosti byla nasazena na dvou pravidelných vlacích na trati z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan: na osobním vlaku Os 9057 (Praha hl. n. 9.22 h – Vrané n. Vlt. – Čerčany 11.06) a na vlaku Os 9062 (Čerčany 15.36 h – Vrané n. Vlt. – Praha hl. n. 17.35 h). Jízdu si nenechaly ujít řady našich i zahraničních příznivců železnice.

Padesátiletá „Bardotka“ byla většinu svého života deponovaná v depu Praha-Vršovice, kam byla umístěna hned po svém vyrobení. Později se na kratší dobu dostala také do dep v Nymburku, Zdicích, Valašském Meziříčí, Liberci a Letohradě, ale nakonec se vrátila se zpět do Vršovic, kde je dodnes, nyní ve stavu historických vozidel Depa historických vozidel Lužná u Rakovníka. V současnosti jezdí jen na mimořádných vlacích, do pravidelného provozu ji už České dráhy nenasazují.
Popřejme čerstvé padesátnici ještě hodně ujetých kilometrů bez závad a nehod.

Michael Mareš, snímky Michael Mareš (Cyklohráček), Vít Mareš (Bardotka).
 

Právě přítomno: 371 hostů a žádný gestor