Ve středu 11. října se ve vládním salonku na pražském hlavním nádraží sešli železniční literáti, aby pokřtili již čtvrtý díl knihy Literáti na trati. Úvodní slovo k tomuto přátelskému setkání pronesl jako obvykle duchovní otec projektu – František Tylšar (na snímku). „Přesně před rokem jsme zde uváděli do života naši třetí knihu, dnes už je vyprodaná,“ konstatoval a poté již představil čtvrtou knihu – která je opět obsáhlejší než ty minulé a která přináší i jednu novinku: k její přípravě byli přizváni i výtvarníci a fotografové skupiny Českého zemského svazu FISAIC, aby některé básně nebo povídky doprovodili obrazově. „Na prvním díle knihy spolupracovalo osmnáct autorů, na druhém čtyřicet, na třetím padesát a na tom letošním již sedmdesát dva autorů, fotografy a výtvarníky v to nepočítaje,“ řekl František Tylšar. O dobrou náladu se při zahájení i po ukončení oficiální části postaralo Řehečské kvarteto svými jarmarečními písněmi.

„Při setkání k vydání první knihy se mohli všichni autoři představit, druhý a třetí rok jsem je představil krátce já, letos je jich tolik, že přečtu jen jejich jména,“ řekl František Tylšar. Čtenáři Knihy Literáti na trati IV však mohou autory textů přece jen poznat trochu blíže: kniha obsahuje jejich krátké představení, včetně vztahu k železnici. Mnozí z nich pracují na dráze, jiní jsou „jen“ železničními fandy a obdivovateli. Setkání se zúčastnila asi polovina ze 72 autorů knihy. Součástí programu byly i ukázky některých básní či próz, které přednesla Alena Vávrová, zástupkyně mezinárodní literární organizace PEN klub, básnířka, která žije ve Františkových Lázních.

Vlastní křest knihy uvedla výkonná tajemnice Českého zemského svazu FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová, malířka, fotografka a také literátka – její povídka doplněná vlastní ilustrací je rovněž součástí knihy. Jarmila Šmerhová pochválila velmi dobrou spolupráci s vedením OSŽ, pod jehož „křídly“ FISAIC již druhý rok pracuje. Připomněla, že FISAIC je mezinárodní skupina, sdružující 24 zemí a zaměřující se na kulturu a volný čas železničářů. „Věříme, že se naše aktivity budou dále rozšiřovat a že získáme do svých řad nové mladé členy.“ Připomněla také spolupráci literátů a fotografů na projektu FOTOLITERA, z nějž vzešlo několik výstav fotografií doprovázených krátkým textem nebo básní. V říjnu je tato výstava k vidění v Praze, v Soukenické ulici, v kavárně Na cestě domů.

Za kmotry nové knihy byli vybráni Václav Franc, člen obce spisovatelů ČR a Unie českých spisovatelů, a již jmenovaná básnířka Alena Vávrová. Ta ve svém krátkém projevu „nad kolébkou“ nové knihy připomněla především velké zásluhy Františka Tylšara, který celou knihu sestavil, některé texty i přeložil, a který je samozřejmě i jedním z „literátů na trati“. V knížce najdeme dvě jeho básně a povídku „Jak jsem se stal průvodčím“. František Tylšar bude mít jistě dost práce i nadále, neboť, jak sám v závěru setkání uvedl, se již začíná připravovat pátý díl Literátů na trati. Autorů je stále dost, a tak tentokrát vyjdou dokonce dva díly, oddělující poezii a prózu. Název můžeme prozradit již dnes: Poezie mezi staničníky a Próza mezi staničníky.
Přejeme nové knížce, aby si našla hodně čtenářů, a všem autorům hodně inspirace z cest po železnici. Knihu lze zakoupit na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Zdeňka Sládková
Snímky: Lenka Tylšarová, Martina Tylšarová, Marek Velebný