Soukromý dopravce GW Train Regio převezme od 10. prosince provoz všech rychlíků mezi Plzní a Mostem. S Ústeckým a Plzeňským krajem se podle serveru domluvil na převzetí spojů, které dosud zajišťovaly České dráhy. Namísto čtyř párů vlaků tak bude GW Train Regio od prosince ve všední dny denně vypravovat šest, v sobotu sedm, v neděli osm párů. Nově v jízdním řádu přibude víkendový rychlík s odjezdem v 8 hodin z Plzně. Dopravce nabídl krajům prakticky stejné podmínky, jako ministerstvu dopravy. Za kilometr jízdy si bude podle webu Zdopravy.cz účtovat 76 korun.

Plzeňský kraj nezveřejnil, kolik dosud platí Českým drahám přímo za provoz těchto rychlíků, uvedl jen průměrnou cenu 104,58 Kč za kilometr za všechny krajské tratě s výjimkou tratě z Plzně na Domažlice. Rychlíky objednané kraji jsou v Česku výjimkou, jinak je objednává ministerstvo dopravy. Kraje je začaly platit poté, co ministerstvo dopravy před časem zredukovalo jejich provoz.

Soukromý dopravce získal desetiletou smlouvu na provoz rychlíků od ministerstva dopravy loni poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr na zajištění těchto spojů. V tendru nabídla společnost GW Train Regio nejnižší cenu, ministerstvo s ní nakonec uzavřelo smlouvu napřímo. Server Zdopravy.cz v článku cituje předsedu představenstva GW Train Regio Petera Bosáčka, který je po necelém roku provozu s fungováním linky spokojen. „Ekonomicky to vychází podle našich kalkulací, aktuálně je projekt v mírném zisku,“ řekl Bosáček. Překvapil ho relativně velký zájem o cestu v 1. třídě.
České dráhy ale z tratě zcela neodejdou, budou dál pro Plzeňský kraj zajišťovat osobní vlaky z Plzně do Žihle. Od nového jízdního řádu by tak mohl skončit i tarifní chaos na této trati, kdy cestující musí při koupi jízdenky řešit, s kým pojedou.
Michael Mareš s využitím Zdopravy.cz
 

Právě přítomno: 170 hostů a žádný gestor