AKTUALIZOVÁNO - Vichřice „Herwart“, která se prohnala ze soboty na neděli Spolkovou republikou Německo, hlavně severními a středoněmeckými regiony, způsobila na mnoha místech značné škody, v železniční dopravě nevyjímaje, informoval v neděli 29. října na své webové stránce deník Handelsblatt. Deutsche Bahn (Německá dráha) byla nucena zastavit provoz vlaků, které v sedmi spolkových zemích až na vzácné výjimky nevyjely. Živlem byly ochromeny prakticky všechny tratě ve Šlesvicku-Holštýnsku, Dolnosasku, Hamburku, Meklenbursku-Pomořanech, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Duryňsku, uvedla mluvčí dráhy. V Hamburku fungovala S-Bahn jen v omezeném rozsahu. V Dortmundu, Bielefeldu a Hammu dala DB k dispozici vlaky k přenocování cestujících, jejichž spoje byly zastaveny. Vzhledem k prudké bouři nebylo možno nasadit náhradní autobusovou dopravu.

Kromě vyvrácených stromů a zřícení stavebních zařízení způsobila vichřice v neděli dopoledne i vzestup hladiny Labe v hamburském přístavu o 2,5 metru nad průměrný stav a dle zprávy policie se přelila do okolí. Jen v samotném Hamburku museli hasiči zasahovat asi v 550 případech, sdělil mluvčí hasičů. Podle vyjádření policie nebyl však doposud nikdo zraněn.

Také Českou republiku zasáhl extrémně silný vítr, který si zatím vyžádal minimálně dvě oběti. Bez proudu jsou stovky tisíc domácností, v osmi krajích platí kalamitní stav, vítr komplikuje dopravu jak na silnici, tak i na železnici.
Spadlé stromy zastavily například železniční dopravu na trati z Prahy do Tábora, rychlíky a expresy několik hodin vůbec nevyjely, osobní vlaky jezdily pouze mezi Prahou a Čerčany, respektive mezi Benešovem u Prahy a Voticemi. Kupříkladu v Čerčanech uvízly v neděli dopoledne desítky cestujících, kteří nemohli pokračovat dále na Tábor, náhradní doprava totiž nebyla vůbec zajištěna. To, že kvůli bouři mluvčí ČD cestujícím doporučil cestu odložit, pochopitelně nevěděli, a tak se v Čerčanech právem rozčilovali. Posledním vlakem, který na trať mezi Benešovem u Prahy a Čerčany v neděli dopoledne vyjel, byl osobní vlak 2520 s odjezdem z Benešova u Prahy v 8.52 h, ten před zastávkou Mrač totiž narazil do spadlého stromu. Spadlých stromů ale bylo v tomto úseku více a tak se zprůjezdnění tratě odkládalo.

Vichřice „Herwart“ řádila i v Rakousku
Vichřice „Herwart“, jež zasáhla v neděli ráno rychlostí větru až 130 kilometrů v hodině i Rakousko, způsobila uzavření Hlavního nádraží ve Vídni, kde se zřítily části právě budovaného objektu. Do akce muselo přispěchat 18 hasičských vozů a 65 hasičů, kteří museli odklízet zřícené části fasády. Nádraží, jímž sic projížděly vlaky, ale bez zastavení, muselo být pro cestující veřejnost uzavřeno. Vlaky byly odkloněny na nádraží Meidling. Normálně však fungoval provoz vídeňského letiště, kde docházelo jen k menším zpožděním letů. Jinak probíhaly práce hasičů „klasicky“ – odklízení spadlých stromů a větví, střešních dílů a komínů, konstatoval list, dle něhož nebyly zatím hlášeny ztráty na lidských životech. Nejvíce zasáhl „Herwart“ spolkovou zemi Dolnorakousko, kde v masivní míře postihl kraje Amstetten, Melk, Krems, Mödling a Baden.


Pokud máte nějaké zajímavé postřehy z dopadů kalamity na železniční dopravu, můžete je poslat na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., rádi vybrané zveřejníme v Obzoru.

Jan Hála, Michael Mareš