Na atraktivní pracovní nabídky se můžou těšit vybraní čerství absolventi středních škol a učilišť s nejlepšími studijními výsledky. Celkem 270 absolventů ze 49 škol v gastronomických, technických oborech a v oborech služeb letos získalo osvědčení od Hospodářské komory, které dokládá zaměstnavateli požadovanou kvalitu mladých pracovníků, tedy o odborných schopnostech uplatnitelných v praxi. Partnerem akce se z iniciativy předsedy představenstva a generálního ředitele Pavla Krtka stal národní dopravce Českých drah, a. s., jako významný zaměstnavatel.

„Je mi ctí ocenit tyto mladé lidi. Nebojí se pracovat rukama a mají k výkonu svého povolání i odpovídající dovednosti. Pochválit musím ale i jejich rodiče, když jejich úsilí během studia podporovali,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Oceněné absolventy podle Dlouhého čeká skvělá a dobře placená kariéra. Mezi mladými lidmi totiž zájem vystudovat technický či řemeslný obor klesá. V zemi kvůli tomu v současnosti podle odhadů Hospodářské komory chybí na 300 tisíc odborně zdatných lidí s odpovídající kvalifikací.
Dobývat ztracené cechovní pozice se snaží Hospodářská komora, která proto v sobotu 7. října pozvala těchto 270 nejlepších absolventů a učilišť v gastronomických oborech, v technických oborech a v oborech služeb na výstavišti PVA Letňany v Praze během konání veletrhu FOR GASTRO & HOTEL. Záštitu akci, stejně jako loni, udělil prezident Miloš Zeman.

Nejlepší absolventi převzali osvědčení z rukou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, viceprezidentky Hospodářské komory Ireny Bartoňové Pálkové, ředitele odboru projektů a mezinárodních vztahů Českých drah Romana Štěrby (na snímku), náměstkyně pro řízení sekce analýzy, kvalifikace a odborného vzdělávání Národního ústavu pro vzdělávání Zorky Husové a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Cílem této akce je zvýšit u žáků zájem o studium na středních odborných školách a pomoci českým podnikatelům získávat kvalifikované zaměstnance. Neméně důležitá je také snaha propojit řemeslné cechy a asociace se školami.

Zdroj: České dráhy
 

Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor