Vláda Andreje Babiše počítá ve svém programovém prohlášení s bezplatným cestováním ve vlacích pro důchodce starší 65 let a žáky a studenty do 26 let. Mezi vyjmenované prioritní dopravní stavby pak přibylo pokračování dálnice D49. „Senioři a studenti si zaslouží dopravu vlakem zdarma, proto jsme do finálního znění programového prohlášení vlády tenhle náš návrh napsali. Máme tu režijní jízdné pro zaměstnance drah, pro seniory a bývalé zaměstnance. To nám vždy bránilo v soutěžení a otevření trhu na železnici,“ řekl po mimořádném jednání vlády ministr dopravy Dan Ťok.

Podle ministra tuto problematiku bylo nutné dlouhodobě vyřešit. „Předpokládáme, že bude nějaký seniorpas nebo průkaz pro studenty, který by byl zpoplatněný a na základě kterého by mohli jezdit důchodci nad 65 let a studenti do 26 let bezplatně,“ dodal ministr.

Přesná podoba jízdného zdarma a s tím spojené náklady pro stát vyplynou až z nastavení podmínek. Důležitá bude například výše základního pasu pro seniory a studenty a další parametry, o kterých se povede debata.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Ministerstva dopravy ČR
 

Právě přítomno: 289 hostů a žádný gestor