Češi obecně patří k národům, které často jezdí vlakem,“ komentoval výsledky nedávného průzkumu zájmu o cestování vlakem s Českými drahami předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Pavel Krtek. Podle výsledků tohoto průzkumu každý z občanů České republiky vykoná ročně v průměru 17 – 18 jízd vlakem. V praxi to znamená, že v loňském roce 2017 přepravily České dráhy bezmála 175 milionu cestujících, což je o více než tři miliony více než v roce 2016.

Kromě růstu počtu cestujících ve vnitrostátní přepravě se zvyšuje i zájem o mezistátní dopravu. „Lidé míří hlavně do metropolí sousedních států a namísto letadel volí pohodlné a rychlé vlaky,“ vysvětluje důvody zvýšení počtu cestujících v mezinárodní přepravě o více než čtyři sta tisíc Michal Štěpán, člen představenstva ČD, odpovědný za osobní dopravu. Jeho slova doplňuje generální ředitel ČD Pavel Krtek konstatováním, že České dráhy investovaly do zvýšení komfortu cestování od roku 2010 desítky miliard korun. „Další investice by měly přijít v souvislosti se soutěžemi státu a krajů na obsluhu jednotlivých linek a provozních souborů. Pokud budou objednatelé chtít nová vozidla, jsme připraveni je nabídnout,“ dodává. Aktuálně probíhají soutěže na dodávku 50 vozů pro dálkové spoje a brzy budou vyhlášeny soutěže i na více než 380 nových vozů pro vnitrostátní spoje. České dráhy uvažují i o nákupu deseti motorových jednotek na linku Praha – Kladno.
Větší počet zákazníků pochopitelně znamená i vyšší tržby z jízdného. Konkrétní ukazatele v tomto směru zveřejní České dráhy společně s výsledky hospodaření za rok 2017 na konci dubna.
S využitím tiskové zprávy ČD zpracoval
-čas-
 

Právě přítomno: 273 hostů a žádný gestor