Mnohé nádražní budovy v Moravskoslezském kraji jsou nevyužívané, vyžilé a zanedbané. Potvrdil to začátkem března v rozhovoru s Lidovými novinami (LN) ředitel Správy osobních nádraží (SON) Olomouc Gabriel Jursa. Jak dále ředitel v tomto rozhovoru pro LN sdělil, SON Olomouc má pro nejbližší dobu nachystáno poměrně hodně projektů, které by měly výše popsanou situaci změnit. Určitou překážkou v některých případech jsou ale komplikace s památkovou ochranou.

Podle Gabriela Jursy se vyhlášení památkové ochrany některých nádražních budov negativně projevuje při jejich dalším využití. Jako příklad uvedl nádraží Ostrava-Vítkovice (na snímku), kde SON Olomouc registroval řadu zájemců o pronájem této v současnosti předimenzované a chátrající budovy, omezení ze strany památkářů však zájemce vždy odradila. „Tyto skutečnosti nám komplikují a ztěžují možnosti dalšího smysluplného využití budov,“ uvedl Jursa pro LN.
Také mnohé další nádražní budovy (památkově nechráněné) v Moravskoslezském kraji jsou obecně v poměrně špatném technickém stavu s mnohdy nevyhovujícími dispozicemi. „Budovy jsou předimenzované, mnohé vnitřní prostory jsou nevyužívané," popsal Jursa současný stav některých nádraží. V letošním roce chystá SON Olomouc dokončení rekonstrukce nádražní budovy v Bohumíně, zahájení rekonstrukcí nádraží v Havířově a Opavě-západ, Frenštátě pod Radhoštěm a Valšově. Při opravách těchto budov se SON poměrně často setkává s nadstandardní a výbornou spoluprací s obcemi. Jako příklad takové spolupráce uvádí Jursa nádraží v Třinci, Bruntále nebo Studénce, v poslední době pak také s vedením města Havířov, kde se podařilo dospět k dohodě i ze strany památkářů.
Miroslav Čáslavský