Ministerstvo dopravy dokončuje návrh vyhlášky, kterou chce vláda v demisi Andreje Babiše umožnit seniorům od 65 let a studentům do 26 let věku cestovat vlakem zdarma. Vzhledem k tomu, že toto populární opatření slíbila vláda ve svém programovém prohlášení, není pochyb o tom, že bude přijato, píše Jiří Novotný v deníku Právo. A protože schválení vyhlášky je jen na vládě, a nikoliv na parlamentu, autor článku předjímá, že by se senioři a studenti výhod cestování zdarma měli dočkat ještě letos.

Jak Právu sdělil ministr dopravy v demisi Dan Ťok, dopravcům bude ponechána možnost z bezplatného jízdného některé vlakové spoje vyloučit. „Při dopracovávání vyhlášky reflektujeme spoustu připomínek, které k našemu záměru vyslovili dopravci, aby šlo skutečně o férové opatření. V blízké době pak hotový návrh předložím ke schválení vládě,“ informoval Právo ministr. Ministerstvo dopravy se v záměru poskytnout seniorům a studentům cestování zdarma inspirovalo příkladem Slovenska, současně se ale chce vyhnout problémům, které to tam vyvolalo. Výrazný nárůst frekvence cestujících totiž znamenal zvýšenou potřebu vozů a lokomotiv, slovenský národní dopravce si tak musel lokomotivy či vozy vypůjčit od Českých drah. „A toho bychom se měli vyvarovat,“ zdůraznil Dan Ťok s tím, „že to nějakou regulaci bude skutečně chtít“.

A tuto regulaci zmiňuje Jan Sůra v dnešním Deníku.cz v článku: „Jízdné zdarma nebude. Jen sleva 75 procent ve vlacích i autobusech“, respektive v tištěné verzi pod titulkem: „Jízdné zdarma? Zapomeňte“. Namísto jízdného zdarma má totiž být nejen ve vlacích, ale i v autobusech zavedena 75procentní sleva. Oproti původním plánům, což dále zmiňuje Deník.cz, přináší Ťokův materiál dvě zásadní změny: jízdné nebude úplně zdarma a bude platit nejen ve vlacích, ale i v autobusech. Tuto verzi zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, autor Jan Sůra ji dává do souvislosti s pozvánkou pro dopravce na pondělní jednání s ministerstvem. Studenti se zřejmě budou muset prokázat průkazem studenta, lidé nad 65 let pak jakýmkoliv průkazem dokládajícím jejich věk.

Michael Mareš s využitím deníku Právo a Deníku.cz