V loňském roce (2017) investovala SŽDC do oprav nádražních budov 800 milionů korun, letos by měla v tomto směru vynaložit více než jednu miliardu. Z této miliardy korun půjde více než sto milionů na opravy a rekonstrukce nádražních budov či na přípravu projektů hned ve čtyřech krajích, konkrétně v Olomouckém (142,1 milionů Kč), Středočeském (135,8), Jihomoravském (114,9) a Moravskoslezském (106,8). Celkem se doposud rozběhly opravy čtyř stovek nádraží z celkového počtu 1574, které SŽDC převzala do své správy od Českých drah.

Jak upřesnil náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola, na sklonku minulého roku se podařilo zahájit první větší investiční akce. „Běží rekonstrukce v Lipníku nad Bečvou, Přerově, Kuřimi, Hradci Králové, Turnově, Břeclavi či v Sokolově,“ sdělil Drmola. V roce 2019 by pak výše investic měla dosáhnout 2,9 miliardy korun. Opravovat se začne Fantova budova na pražském hlavním nádraží a v dalších letech dojde také na opravy nádražních budov v Plzni (na snímku), Českých Budějovicích, Pardubicích, Teplicích a v Mostě. „Prioritou SŽDC je opravit v první vlně nádraží v krajských a bývalých okresních městech. Neznamená to však, že zcela vynecháme budovy v menších obcích,“ ujistil Drmola. Zatímco letos probíhají z důvodů náročné projektové přípravy především opravy menších nádraží, už v příštím roce by se měly začít revitalizovat větší výpravní budovy jako například Praha-Smíchov, Jihlava, Opava západ nebo Havířov. „Upozorňuji, že hovoříme o předpokladu, který se samozřejmě může měnit na základně projektů a soutěží na zhotovitele. Rozhodně však finanční objem na správu, opravu a investice poroste,“ pokračoval Tomáš Drmola.
Jak dále dodal, opravovány budou i budovy nádraží v menších obcích. „I to nejmenší nádraží v nevyhovujícím stavu, které ohrožuje zdraví a bezpečnost lidí, musíme neprodleně opravit. To někdy vede k tomu, že se lidé pozastavují nad tím, že se opraví relativně málo využívané nádraží, oproti tomu na podstatně vytíženějším se stále nic neděje,“ doplnil Drmola.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy SŽDC

 

Právě přítomno: 236 hostů a žádný gestor