DOPLNĚNO/AKTUALIZOVÁNO (23.3.2018) - Stávka, kterou čtyři hlavní odborové svazy, působící ve státní železniční společnosti SNCF ve Francii, vyhlásily od středy 21. března od 19. hodiny do pátku 23. března do 8 h, může ochromit 40 procent vysokorychlostních vlaků TGV, 25 procent vlaků InterCity a 50 procent vlaků TER, odhadl již s předstihem v deníku Le Monde z 22. 3. generální ředitel SNCF Guillaume Pepy. Odborové svazy CGT, UNSA, SUD a CFDT vyzvaly zároveň k „národní manifestaci“ v Paříži na protest proti zamýšlené reformě v železniční dopravě, která zhoršuje pracovní, platové a důchodové podmínky zaměstnanců. Nejen pro železničáře je nepřijatelná změna v zákoníku práce, schválená přes bouřlivé protesty pracujících loni na podzim, jejímž důsledkem by mohlo být, mimo jiné, i zrušení 120 000 pracovních míst ve státní sféře do roku 2022.

Jak informoval v průběhu čtvrtečního dne (22. 3. 2018) Le Monde, stávky se v celonárodním měřítku zúčastnilo 35,4 procenta zaměstnanců dráhy, tedy v celé Francii na 400 000, z toho v Paříži 40 000 osob. Nicméně metro, autobusy a tramvaje v metropoli dle zprávy listu fungovaly normálně. Pochod demonstrantů, který podpořilo i několik dalších odborových svazů, směřoval od 13. h od Gare de L´Est (Východního nádraží) přes Náměstí Republiky k Náměstí Bastilly a poté k pařížskému okrsku Bercy. Protestní manifestace probíhaly dle informace deníku Le Parisien v 180 francouzských městech. Na řadě míst, především v Paříži, Nantes a v menší míře i v Rennes, se manifestující střetli s policií, která proti nim použila i slzný plyn a vodní děla, uvedl Le Parisien.

V Marseilles, kde dle organizátorů vyšlo do ulic 55 000 (dle policie ale jen 10 000) občanů, pochodovali společně se železničáři i lidé z dalších profesí včetně důchodců. „Podporujeme naše kolegy ze SNCF. Prezident Macron vede politiku, která upřednostňuje ty nejbohatší a poškozuje ty nejzranitelnější,“ prohlásil 57letý odborář z CFDT. Ochromeny byly však i další instituce, například knihovny, mateřské a základní školy a to zejména v Paříži, kde bylo uzavřeno až 50 procent těchto zařízení. Podle sdělení ministerstva školství se do stávky zapojilo 14,5 procenta vyučujících, na některých místech ale až 50 procent.

Na akci železničářů naváže svou stávkou i odborový svaz pilotů (SPAF), který oznámil přerušení práce na pátek 23. března, čímž způsobí zrušení asi 30 procent všech letů, informoval dále Le Monde. Avšak již ve čtvrtek byla řada letů zrušena. Stávka pilotů by tak byla již druhou po jejich poslední akci z 22. února letošního roku.

(Doplněno 23. 3. 2018)
Přes 500 000 Francouzů demonstrovalo proti Macronově sociálním škrtům!
„Sociální jaro bude velmi horké, neboť železničáři připravují další stávku na 3. a 4. dubna a přední odborová centrála CGT pak celonárodní demonstraci na 19. dubna,“
konstatoval deník Le Parisien po stávce zaměstnanců státní železniční společnosti SNCF, uskutečněné ve čtvrtek 22. března, jež značně narušila provoz dráhy na mnoha místech.

Demonstrace, jichž se v celé zemi zúčastnilo přes 500 000 občanů, z toho jen v centru Paříže dle údajů odborářů na 65 000 (policie tvrdila, že jen asi 49 000) osob, byla na protest proti reformě zákoníku práce vlády prezidenta Macrona, znamenající výrazné sociální škrty včetně zmrazení mezd a ohrožení míst asi 120 000 státních zaměstnanců, především železničářů. Masových průvodů, jež za podpory sedmi odborových svazů (CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP a CFE-CGC) proběhly i v dalších velkých městech, se zúčastnily desítky tisíc dalších občanů nespokojených se sociální politikou vlády, zejména v Marseille, Lyonu, Toulouse, Rennes. Jak informovaly přední listy Le Parisien a Le Monde, policie zasáhla na více místech proti demonstrujícím slzným plynem i vodními děly.

Pochodující železničáři dávali otevřeně najevo svou nespokojenost nejen s výší mezd, ale i se zhoršujícími se pracovními podmínkami. „Je správné zachovat naše práva, chceme, aby naše mzdy byly korektní,“ prohlásila pro deník Le Monde železničářka Alexandra z Paříže. „Míč je nyní na straně vlády,“ zdůraznil generální tajemník CGT Philippe Martinez.

Jan Hála
 

Právě přítomno: 200 hostů a žádný gestor