Námrazu na trakčním vedení chtějí rozmrazovat na soukromé trati ze Šumperka do Koutů nad Desnou (na snímku). Ta byla elektrizována v roce 2016 a od té doby se v zimním období několikrát stalo, že námraza na trakčním vedení měla vliv na pravidelnost vlakové dopravy. Letošní zima byla sice v tomto ohledu milosrdná, nicméně šumperská firma SART, která trať provozuje, chce v testech na elektrický ohřev trakčního vedení pokračovat, aby byla trať připravena na další zimy, které v tomto podhorském kraji bývají dost nepříjemné.

„Systém elektrického ohřevu umožní v případě výskytu silné námrazy a tvorby ledu na trakčním vedení jednoduchým způsobem s pomocí vloženého odporu ohřát vodiče a led tak odstranit,“ popsal technologii odmrazování Jan Komárek z firmy SART. Jak dále dodal, firma využila zahraničních zkušeností, zejména na dráze v oblasti Tater na Slovensku. Technologie umožní ohřát dráty na teplotu až 180 stupňů, podle propočtů firmy SART ale bude stačit ohřev na 60 stupňů, což bude možné dosáhnout zhruba do 15 minut. Trolej se bude rozmrazovat v přestávkách mezi vlaky. Pro tuto novou technologii je nutné získat svolení Drážního úřadu, který jej vydá po nezbytném zkušebním provozu, který by mohl trvat i několik měsíců. Jan Komárek potvrdil, že firma SART udělá vše pro to, aby se vše stihlo do příští zimy.
Podobná technologie byla zkoušena již v roce 1972 v Plané u Mariánských Lázní, tehdy ale skončila neúspěchem. Pokud Železnice Desná dostane na odmrazovací systém povolení, bude na českých tratích průkopníkem. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), vlastnící jak hlavní, tak převážnou většinu regionálních tratí v republice, o nasazení rozmrazovací technologie do budoucna neuvažuje. „Technické řešení je známé, v praxi je však v síti SŽDC těžko použitelné,“ sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Při ohřevu trolejí totiž nesmí několik minut projíždět vlak. „U Železnice Desná je to možné, protože se jedná o krátkou trať, kde jsou dostatečně dlouhé prodlevy mezi jednotlivými vlaky,“ vysvětlila mluvčí SŽDC.
Miroslav Čáslavský
S využitím monitoringu tisku z 27. 3. 2018 (MF Dnes)