Stávka, kterou zaměstnanci Francouzské státní dráhy SNCF dle předchozího oznámení skutečně zahájili v pondělí 2. dubna na protest proti návrhu reformy Zákoníku práce a zhoršujících se mzdových a sociálních podmínek, způsobila značné narušení kolejové dopravy na mnoha místech a tím i nemilý závěr velikonočních svátků. Souběžně přerušením práce protestovali i posádky letadel Air France a také popeláři. Dle zpráv deníků Le Monde a Le Parisien z ranních hodin 3. dubna se do stávky zapojilo asi 48 procent veškerého personálu, ale 77 procent průvodčích. V celé Francii byl v provozu jen jeden z osmi vlaků TGV a jeden z pěti vlaků regionálních, v regionu Velké Paříže fungovalo jen asi osm procent všech spojů.

Šéf železničních odborářů z vlivné konfederace CGT Laurent Brun obvinil vedení SNCF ze snahy vyvolat konfrontaci mezi stávkujícími a ostatními, kteří se jí neúčastní. V rozhovoru pro list Le Figaro vyzval k vyjednávání slovy - čím rychleji se bude diskutovat, tím dříve se zabrání tvrdému konfliktu, který nechci. Také ministryně dopravy Elisabeth Borne uvedla, že nikdo nechápe tuto stávku, která začala, zatímco konzultace s odbory ještě běží, a označila stávku za nepochopitelnou.

Stávkující, kteří jsou podporováni čtyřmi velkými odborovými konfederacemi a dvanácti levicovými stranami včetně Francouzské komunistické strany a Génération, jsou odhodláni přerušovat práci vždy na dva dny v týdnu až do 28. června.

Jan Hála
 

Právě přítomno: 238 hostů a žádný gestor