Ve středu 25. dubna předstoupil předseda představenstva společnosti ČD Cargo, a. s., Ivan Bednárik, MBA, před studenty magisterského programu Fakulty dopravní ČVUT k tématu management železniční dopravy. Ivan Bednárik prezentoval vývoj corporate governance (způsob správy a řízení) Skupiny ČD Cargo s důrazem na organizační změny, kterými podnik prochází v zájmu zvýšení konkurenceschopnosti svých služeb na trhu a to včetně probíhajicí expanze do zahraniční - do sousedních států: Maďarska, Ruska a Slovinska.

Šéf ČD Cargo vysvětlil okolnosti, které vedly k založení účelového sdružení nákladních dopravců (ŽESNAD) v zájmu prosazování potřeb železničního carga vůči státu a dopravní cestě. V té souvislosti zmínil i komplexní problematiku implementace 4. železničního balíčku Evropské unie, především ohromných nákladů, které přinesou nákladovou nekonkurenceschopnost dráhy na přepravním trhu, především vůči silnici.

Na závěr přednášky odpovídal Ivan Bednárik na četné dotazy studentů, především ohledně konkurenceschopnosti železnice, ale i pracovního uplatnění.

Roman Štěrba
 

Právě přítomno: 381 hostů a žádný gestor