Železniční doprava mezi Prahou a Berlínem od 10. 6. 2018 zrychlí, bez přepřahů v Drážďanech se jízdní doba z Prahy do Berlína zkrátí o zhruba čtvrthodinu; z centra do centra cesta potrvá 4 hodiny 20 minut, z okraje Prahy na okraj Berlína, tzn. z Prahy-Holešovic na Berlín Südkreuz dokonce jen čtyři hodiny, čtyři minuty.

Co se týče regionální dopravy, žádné podstatné změny se zatím nechystají, i když při projednávání budoucí podoby jízdního řádu se mluví o dalším rozšíření železniční dopravy, zejména v oblasti Prahy a Středočeského kraje. „Co se týče dopravního modelu, tak regionální dopravu projednáváme s ROPIDem a i na příští jízdní řád se počítá s dalším posílením,“ říká Ing. Michal Štěpán, člen Představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu, a dodává. „Momentálně jste asi zaznamenali diskusi, že by městská linka měla jezdit až do Hostivaře po jednokolejce přes Malešice, ale co se týká kapacity souprav (Elefanty jezdí zdvojené), momentálně se nepředpokládá, že by tyto soupravy se měly dále posílit. Nicméně může dojít, v případě, že o to bude mít zájem objednatel, a na některých tratích k tomu již dochází, k zahuštění taktu. K tomu by právě měly sloužit další elektrické jednotky, které se mohou nakoupit s pomocí externích zdrojů. To nejsou CityElefanty, ale jednopodlažní soupravy s kapacitou šest set míst.“ Podle Michala Štěpána momentálně pražský objednatel ve svých modelech již nákup dvoupatrových souprav nepředpokládá.

Podle slov generálního ředitele Českých drah Pavla Krtka je příměstská doprava, respektive její další rozšiřování v okolí Prahy, limitována infrastrukturou. „Infrastruktura je přetížená, navíc trať Praha – Beroun není v dobrém stavu, Praha – Kladno je neelektrizovaná jednokolejka. Řešíme i požadavky města (Prahy), které by chtělo více železničních zastávek, je vytipováno asi čtyři nebo pět lokalit, kde by v Praze mohly vzniknout nové železniční zastávky, jako je tomu například tomu v Běchovicích. Pro nás, jako pro železniční sektor, je jen dobře, že ten trh roste, určitě je to lepší, než kdyby stagnoval nebo klesal,“ uzavřel.

Michael Mareš