Zdá se to neuvěřitelné, ale již zažloutlé dokumenty jasně hovoří o prvních krůčcích při zajišťování prostoru pro výstavbu tehdy ještě pionýrského tábora. Mnozí ho znali pod jménem Borač. Ať tak či tak, tehdejší odborový svazek dopravy našel toto kouzelné, v té době nijak zvlášť využívané místo v ideálním prostředí meandru řeky Svratky pod Sokolí skálou. Pár pozemků bylo řádně vykoupeno od předchozích vlastníků (v podstatě to byla malá políčka a luka). Psal se rok 1958 a začala postupná výstavba. Práce byly prováděny dle plánů SUDOP a za významného přispění brigádníků stavba rychle pokračovala. Je třeba zmínit, že objekt sám o sobě je na rozloze 4 hektarů a je v poměrně členitém terénu. Největšími překážkami v době výstavby byla doprava materiálu. Dostupnost byla poměrně špatná. Část, která putovala po železnici, se musela na vlečce Brněnských papíren překládat na auta a vozit přes panelový brod do vznikajícího střediska. Ještě dnes je brod patrný při pohledu z novějšího mostu z roku 1968.

Významným krokem k dostupnosti bylo i zřízení vlakové zastávky v roce 1961. Tak se stala Prudká dostupná. Připomínám, že v tehdejší době byl provoz na silnicích vzhledem k malému počtu automobilů téměř zanedbatelný, a právě vlak byl tou napájecí tepnou.

Výstavba probíhala postupně a za provozu. Již v roce 1959 byl zahájen oficiální provoz a to stanového tábora (tehdy ještě v dolní části – u řeky) a v hlavní přízemní budově s jídelnou. Rok na to se již na jižních svazích stavěly prefabrikátové dvojdomky s verandami, vybavenými užitkovou vodou a vlastními WC. Byla provedena nadstavba hlavní budovy s deseti pokoji a pod ní vznikla krásná společenská místnost – klubovna. V té době se též postavila správní budova se sklady a byty pro zaměstnance.

Vývoj poptávky začal dělat z pionýrského tábora zařízení s celoročním provozem – vzniká rekreační středisko. Postavil se bazén a v dolní části byla realizována sportovní část. Nově vznikla nová sociální zařízení pro stanové městečko, které se odstěhovalo do horní části a které v roce 1972 doplnily dřevěné chatky. Každoročně se něco modernizovalo, například vytápění tuhými palivy se postupně nahrazovalo akumulačními kamny, která vystřídalo ústřední topení nejdříve z elektrokotlů, později na pevná paliva a nakonec na plyn. Nábytek a vnitřní vybavení dostávaly novou tvář.

Větší poptávka po využití chatek nás přinutila k revitalizaci objektů, staly se z nich příjemné domky o čtyřech samostatných místnostech s teplou a studenou pitnou vodou, splachovacími WC a sprchami, mezi pokoji vzniklo obyvatelné atrium vybavené lednicí, mikrovlnkou a televizí. Tím došlo i k výraznému zateplení a mnohonásobně se zvýšila využitelnost prostoru.

V dnešní době dostávají domky nové vnitřní opláštění palubkami, opravují se příchodové komunikace. V loňském roce bylo nemalým nákladem revitalizováno celé sportoviště, běžecká dráha, tři volejbalová hřiště, hřiště na pétanque a vznikl krytý pavilon. Před šesti lety jsme otevřeli nádherný venkovní bazén, kde je udržována voda ve špičkové kvalitě (nahradil tak původní).

Ke spokojenosti zákazníků přispívá v nemalé míře kuchyně. Je vybavena kvalitní technologií a je vedena vysoce kvalifikovanými pracovníky, kteří se starají o spokojenost všech strávníků. Od prvopočátků kuchyni skvěle vedla paní Zdenka Pospíšilová, později Zdena Němcová, Helena Škrabalová a nyní Martin Pustina. V sezoně doplňuji služby též formou bufetu se zahrádkou.

Již několik let funguje masážní místnost, doplněná o přísadovou vanu s perličkovými nebo rašelinovými koupelemi. V současné době se zprovozňuje wellness s vířivkou a infrasaunou. Středisko je tedy využíváno celoročně a je dostupné prakticky všem zájemcům (na adrese www.prudka.cz). Ve vedení střediska se vystřídali od jeho vzniku paní Milada Straková do roku 1969, Jaroslav Straka do roku 1976, Jaroslav Vavřík do roku 2016, Alexandr Vavřík od roku 2016 dosud.

Rádi bychom při příležitosti tohoto ojedinělého výročí připravili nějakou výstavu. Proto se obracíme na všechny naše bývalé i současné klienty, účastníky různých školení a kurzů, pokud máte nějaké relikvie, které byste mohli poskytnout (pohlednice apod.), zašlete nám je na adresu, Rekreační středisko Prudká, 59261 Doubravník 256.

Jaroslav Vavřík, obchodní zástupce



Právě přítomno: 341 hostů a žádný gestor