Lyská cyklověž je sice v pořadí až šestou v republice, první však v dosažení desetitisícího návštěvníka v tak krátkém čase. Provoz lyské cyklověže byl spuštěn 2. 12. 2017 a v pátek 13. 7. 2018 již cyklověž „přijala“ desetitisícího návštěvníka. Cyklověž je místními občany vnímána kladně, a to se netýká jen těch, kteří ji využívají. Z počátku se objevilo pár názorů, že cyklověž byla předražená. Celkové náklady činily cca 11,5 milionu Kč (značná část nákladů padla na elektroniku), 90 % bylo hrazeno z evropských fondů, 5 % přidal Středočeský kraj, a necelých 600 tisíc pak financovalo město ze svého rozpočtu.

Větší problémy se zatím nevyskytly. „Podařilo se nám i sladit komunikaci ohledně případného uzavření cyklověže (plánované údržby, ev. poruchy). Lidé, kteří si zde kola ukládají, nejvíce oceňují bezpečnost - a to nejen jízdních kol, ale i věcí, které si zde mohou ponechat, a pak také nízkou cenu (5 Kč/den; držitelé In-karty mají tuto službu zdarma),“ říká Jana Křížová, referentka vnějších vztahů Městského úřadu v Lysé nad Labem.

Design věže právem patří do 21. století, „ladí“ i s ostatními prostory nádraží ČD. „Věž, která mimochodem získala významné ocenění (14. 6. 2018 byl cyklověži udělen titul ČDS&T 2017; Za unikátní systém „automatické kolárny BIKETOWER“, která nabízí moderní řešení pro uložení 118 kusů jízdních kol na malé ploše cca 69 m2 v blízkosti uzlů veřejné hromadné dopravy. BIKETOWER zvyšuje využívanost cyklistické infrastruktury a umožňuje rychlejší a zdravější dopravu lidí v městských aglomeracích), je zároveň i prvním zdrojem informací o našem městě (velkoformátové fotografie na cyklověži plus tištěné informace), se kterým se návštěvník města může seznámit při příjezdu do Lysé vlakem,“ uzavírá Jana Křížová.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 166 hostů a žádný gestor