Síť železničních zastávek se opět rozroste, Drážní úřad ČR vydal čtyři rozhodnutí o názvech nových budoucích zastávek. Ty vzniknou ve Středočeském, Jihočeském a Pardubickém kraji. „Díky výstavbě nových zastávek se železnice přibližuje cestujícím, což má jednoznačně pozitivní následek. Lidé mohou vlaky využít na každodenní dojíždění do škol a zaměstnání nebo využít občasné jízdy za zábavou a výlety,“ hodnotí kladně trend vzniku nových zastávek v tiskové zprávě ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

O jaké zastávky konkrétně jde? Ve Středočeském kraji na trati 070 (Praha – Turnov) se počítá s výstavbou zastávky Neratovice sídliště (v km 32,972 – 33,092), na trati 200 (Praha –) Beroun – Písek pak s výstavbou zastávky Příbram sídliště (v km 71,852 – 71,942) mezi stanicemi Příbram a Milín. V Jihočeském kraji vznikne nová zastávka (Dynín zastávka) na trati 220 (Praha –) Benešov u Prahy – České Budějovice v km 28,206 – 28,296 mezi stanicemi Ševětín – Dynín, na trati 020 (Praha –) Velký Osek – Hradec Králové – Choceň se počítá s výstavbou zastávky Újezd u Chocně-Chloumek v km 4,8 – 5,0 mezi stanicemi Choceň a Újezd u Chocně.

Již počátkem tohoto roku (10. ledna 2018) rozhodl Drážní úřad o označení a přeznačení zastávky v obci Dýšina (obyvatelé obce Dýšina získají zcela novou zastávku, která bude vystavěna v kilometru 96,980 až 97,800, současná zastávka obdrží nový název Dýšina-Horomyslice). Změna názvu se také dotkne jedné železniční stanice na Vysočině - Hrušovany nad Jevišovkou se změní na Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Drážního úřadu