Leader v železničních technologiích, firma Bombardier Transportation, a společnost ČD Cargo, nákladní dopravce a dceřiná společnost Českých drah, podepsaly v pondělí 20. 8. 2018 v Praze smlouvu o dodání 50 lokomotiv nejnovější generace vícesystémových lokomotiv BOMBARDIER TRAXX. Dodávka prvních 10 vysokovýkonných multisystémových lokomotiv TRAXX posílí dopravní kapacitu a sníží spotřebu energie.

Předseda představenstva společnosti ČD Cargo, Ivan Bednárik, k tomu v tiskové zprávě uvádí: „Nové lokomotivy TRAXX MS3 budou nejmodernější v naší flotile. Jejich silná trakce a nákladově efektivní výkon na velké vzdálenosti, daný jejich plnou interoperabilitou, podpoří naši mezinárodní obchodní strategii v sousedních zemích i postavení na domácím trhu."

„Jsme hrdí na to, jakou důvěru klade náš nový zákazník ČD Cargo do naší lokomotivy TRAXX MS3“, cituje tisková zpráva Michaela Fohrera, prezidenta pro oblast střední a východní Evropy, Rusko, Izrael, CIS a Čínu ve společnosti Bombardier Transportation. „Díky tomuto úspěchu v České republice se otvírá vstup naší nové lokomotivní platformy na trh střední, východní a jihovýchodní Evropy. Výjimečnost lokomotivní platformy TRAXX s již více než 2250 prodanými jednotkami tak přesvědčila dalšího důležitého zákazníka.“

Lokomotiva TRAXX MS3 je jediná vícesystémová lokomotiva na trhu s funkcí Last mile, která umožňuje snadno překonat neelektrifikované traťové úseky v přístavech nebo v nákladních terminálech. Toto vozidlo řeší požadavky zákazníků na zvýšení ziskovosti a flexibility, spolehlivější výkon a disponibilitu v celém životním cyklu lokomotivy. Tato nová vícesystémová lokomotiva bude vybavena nejnovější verzí ETCS, Baseline 3, která od začátku zajistí bezproblémový provoz. S touto novou zakázkou si již zákazníci z České republiky objednali 54 moderních, interoperabilních, vícesystémových lokomotiv TRAXX. Prvních deset lokomotiv pro ČD Cargo bude používáno jak pro nákladní, tak i pro osobní dopravu v České republice, na Slovensku, v Německu, Rakousku, Polsku a Maďarsku s možností rozšíření rozsahu flotily o Slovinsko a Chorvatsko. Lokomotivy budou montovány v závodě Bombardier v německém Kasselu. Vozové skříně budou dodány z polské Vratislavi a podvozky ze závodu v německém Siegenu.

Dodejme, že firma Bombardier je druhý největší výrobce kolejových vozidel v České republice. Ve svém výrobním závodě v České Lípě zaměstnává více než 1000 zaměstnanců, přičemž tento závod je klíčovým dodavatelem svařovaných komponent pro regionální a příměstské vlaky společnosti Bombardier, tramvaje a metro. Výrobky společnosti Bombardier slouží pro železniční a městskou dopravu v České republice každý den. Více než 40 lokomotiv TRAXX je provozováno několika provozovateli, pro které společnost Bombardier rovněž poskytuje služby a údržbu. A navíc jsou linky A a B pražského metra vybaveny řídicím systémem přepravy BOMBARDIER CITYFLO 350.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy společnosti Bombardier Transportation


 

Právě přítomno: 215 hostů a žádný gestor