Na české železnici může v příštích měsících dojít k nečekanému spojení mezi dvěma firmami, které ještě nedávno dělila arbitráž za více než miliardu korun, píše dnes server zdopravy.cz. Škoda Transportation patřící do skupiny PPF Petra Kellnera Českým drahám navrhla, aby zástupci obou firem začali jednat o společném podniku působícím v opravárenství. Server zdopravy.cz se odkazuje na dopis zaslaný ředitelem Škody Transportation Českým drahám.

„Dopis jsme obdrželi a jednání se Škodou v této věci se teprve uskuteční,“ potvrdil serveru mluvčí ČD Radek Joklík. Předseda dozorčí rady Petr Moos uvedl, že o návrhu se ještě na dozorčí radě nejednalo, podobně se pro server zdopravy.cz ústy své mluvčí Lubomíry Černé vyjádřila i Škoda Transportation: „Obchodní vztahy nekomentujeme.“

Plán podle článku na první pohled zapadá do strategií obou firem: ČD se chtějí zaměřit na investice do opravárenství, Škoda také. Proto se mluví o možném společném podniku, který by tvořil Pars nova patřící do skupiny Škoda Transportation a DPOV, dceřiná opravárenská firma Českých drah. Nová firma by získala výrazně většinový podíl na trhu železničního opravárenství.

Michael Mareš s využitím serveru zdopravy.cz