Od 9. prosince 2018 začne na železnici platit nový jízdní řád, který byl již zveřejněn na webu SŽDC. K podstatným změnám v novém GVD nedochází, mezi nejdůležitější novinky patří například zrychlení dopravy na trati Praha – Plzeň, kde budou otevřeny nové tunely, které o několik kilometrů zkrátí cestu mezi Prahou a Plzní. Současně s tím zanikne také úsek trati mezi Plzní a Chrástem u Plzně.

Na vedlejších tratích patří mezi největší změny obnovení víkendového provozu na tratích Moravské Budějovice - Jemnice a Opava - Svobodné Heřmanice. Na druhé straně budou zrušeny vlaky na trati mezi Svojšínem a Borem (trať SŽDC č. 184). „K neobjednání vlaků Plzeňským krajem na trati Svojšín – Bor dochází z důvodu dlouhodobě nízkého využívání cestujícími. Již nyní jsou vlaky provozovány pouze od pátku do neděle,“ zdůvodnila neobjednání spojů na této trati Eva Mertlová z oddělení komunikace Plzeňského kraje. Další osud patnáctikilometrové lokálky, na kterou první vlak vyjel před 115 lety (20. září 1903) je tak nejistý.
Novinkami na hlavních koridorech je kromě jiného také nové noční spojení jižní Moravy a Ostravy s Berlínem, které zajistí dopravce České dráhy. Státní dopravce posílí také některé spoje mezi Prahou a Opavou a páteční linku z Prahy do Košic.
Nový jízdní řád podle SŽDC obsahuje 9509 pravidelných a 152 příležitostných spojů celkem 13 dopravců. Z pravidelných spojů je 704 dálkových a 8805 regionálních.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku