Provoz vlaků bez strojvedoucího je sice technicky uskutečnitelný, v dohledné budoucnosti však zatím na českých železnicích nebude realizován. Provoz bezobslužných (tzv. autonomních) vlaků totiž nepovoluje česká legislativa. Zákon o drahách i jeho novela, kterou nedávno projednávala vláda, počítá pouze s bezobslužným metrem, autonomní vlaky tento zákon zatím nezahrnuje.

Do dvou let by však měl být zahájen testovací provoz autonomních vlaků bez strojvedoucího, který připravuje společnost AŽD Praha spolu s dalšími tuzemským firmami, které se zabývají zabezpečením a automatizací na železnici. Vedle AŽD Praha to jsou například firmy MSV elektronika, iXperta a další. Tyto firmy disponují všemi potřebnými technologiemi, aby bezpečný provoz vlaků bez strojvedoucího zajistily. Společnost AŽD hodlá zkoušet autonomní vlaky na zkušebním polygonu na trati tzv. Švestkové dráhy (Lovosice – Most), kterou firma koupila v roce 2016 od SŽDC. Protože provoz bezobslužných vlaků zatím česká legislativa nepovoluje, chtějí vývojáři autonomní vlak testovat se strojvedoucím, který bude oprávněný řídit vlak. Jeho role však by měla být pouze v dozorování nad jízdou vlaku a být přípraven v případě nutnosti zasáhnout. Přímo řídit vlak by však neměl. Autonomní provoz by podle vývojářů měl zvýšit bezpečnost a spolehlivost železniční dopravy.
Mnohem dále jsou v tomto ohledu francouzské dráhy SNCF, které hodlají zavést autonomní vlaky do roku 2023. Nejdále v tomto projektu je Austrálie, kde jezdí autonomní vlaky již od letošního července – zabezpečují tam převoz vytěžené železné rudy. V Evropě jezdí bez strojvedoucího zatím pouze soupravy na některých letištích, například ve Frankfurtu nad Mohanem či v Mnichově. V metru jezdí autonomní soupravy například v Londýně či v Paříži, uvažuje se s nimi od roku 2025 i na lince pražského metra na lince D z pražské Krče.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku
 

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor