Informace o tom, co přinese cestujícím nový jízdní řád ČD, který začne platit 9. 12. 2018, představili novinářům na tiskové konferenci v Praze na hlavním nádraží dne 20. 11. Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek GŘ ČD pro obchod, a Petr Vondráček, zástupce ředitele odboru dálkové dopravy GŘ ČD.

Jak uvedl v úvodu tiskovky Michal Štěpán, České dráhy se snaží dále zlepšovat kvalitu cestování. V provozu je již všech sedm revitalizovaných pendolin, pokračuje modernizace rychlíkových a regionálních souprav, probíhá přestavba jídelních vozů na bistrovozy, zkracuje se jízdní doba mezi Prahou, Plzní a dalšími západočeskými městy, pokračuje zavádění moderních služeb (například připojení WiFi bude mít o čtvrtinu vlaků vice než letos). „Potěšující zprávou je, že jsme zaznamenali nárůst počtu cestujících kolem 2 %,“ zdůraznil Michal Štěpán. Dále uvedl, že České dráhy od nového JŘ nabídnou celkem 9041 různých vlaků, což bude denně v průměru 7223 spojů. Je to o 182 více než v minulém jízdním řádu. Za rok vlaky ČD najedou skoro 129 milionů kilometrů.

Zajímavostí příštího jízdního řádu jsou například zvláštní vlaky, které budou vypravovány na mistrovství světa v hokeji v Bratislavě (7 párů vlaků ve dnech zápasů) nebo nostalgický noční retrovlak „Anděl na horách“, který bude ve své zimní i letní „variantě“ vypraven na trase Praha – Tatranská Lomnica.

Informace o zlepšování palubních služeb doplnil Petr Vondráček. Kromě rozšíření počtu vlaků s WiFi připojením či o otevření nových čekáren ČD Lounge (v Břeclavi a České Třebové) se zmínil i o tarifních změnách. „Od nového jízdního řádu dojde ke zdražení jízdného cca o 2,5 %, tj. přibližně o inflaci,“ řekl. Dodal, že se zároveň rozšíří nabídka traťových jízdenek z dosavadních 120 až na 150 km.

Změny v kostce:
*
Díky otevření Ejpovických tunelů dochází ke zrychlení cesty z Prahy do Plzně, Klatov, Domažlic, Mariánských Lázní, Chebu a do dalších míst na západě Čech, a to i o více než 10 minut. Například vzdálenost Praha – Plzeň zdolá vlak za 1 hodinu 14 minut.

* Nově bude v nabídce páteční spojení SC Pendolino „Košičan“ Praha – Poprad-Tatry - Košice s návratem v sobotu dopoledne.

* Dojde k posílení spojů mezi Prahou a Moravou. ČD se vrací k modelu základního dvouhodinového intervalu vlaků SC Pendolino. Místo dosavadních vlaků InterCity tak pojedou z Prahy vlaky SC Pendolino také ve 13.41 h a 15.41 h. Zavádějí se další expresy do Varšavy, Krakova, Žiliny nebo Opavy. Z jižní Moravy posílí kapacitu poslední vlak „Metropolitan“ z Budapešti (17.40 h) a Bratislavy (20.10 h), který bude nově pokračovat každý den z Brna (21.37 h) do Prahy (0.11 h).

* Pro lepší orientaci a přehlednost přistoupí České dráhy ke sjednocení jmen vlaků. Jména jednotlivých vlaků nahradí jednotnými jmény platnými pro celou linku (s několika výjimkami). Například spoje na lince z Prahy do Vídně a Grazu budou pojmenovány „Vindobona“, do Berlína a Hamburku „Berliner“, ze Žiliny přes Valašsko pojedou spoje „Valašský expres“ nebo z Ostravy do Zvolena skupina vlaků se jménem „Fatra“. Podobné změny se uskuteční také u vnitrostátních vlaků a linek.

* Rozšíří se počet vlaků s komfortními vozy a téměř úplně vymizí „koženka“. Revitalizací prochází i sociální zařízení a další vybavení. Modernizace bude pokrčovat také v regionální dopravě; například na osobní vlaky Plzeň – Horažďovice předměstí budou nasazeny bezbariérové klimatizované jednotky RegioPanter.

* Budou se rozšiřovat doplňkové služby ve vlacích a ve stanicích. Wi-Fi bude garantováno v 829 vlacích.

* České dráhy nabízejí v 5066 vlacích bezbariérové vozy, v 6553 vlacích přepravu jízdních kol, v 78 vlacích restaurační vozy a v 73 vlacích bistrovozy, 190 vlaků má minibar nebo automaty s občerstvením a 382 vlaků má oddíly vyhrazené pro cestující s dětmi.

Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 208 hostů a žádný gestor