Ministerstvo dopravy zatím oficiálně tají, kolik stojí státní rozpočet nový systém slev ve výši 75 % pro mladé a studenty do 26 let a seniory. První čísla, která redakce deníku Zdopravy.cz získala ze zdrojů na ministerstvu, ale ukazují, že výdaje mohou být vyšší než odhadovaných šest miliard ročně. Jen za září odeslalo ministerstvo dopravcům zhruba půl miliardy korun jako kompenzace za to, že čtyřiceti procentům cestujících poskytují státem nařízené slevy.

Podle zdrojů redakce na ministerstvu zavládlo zděšení, neboť kompenzace se blíží k hornímu stropu odhadovaných šesti miliard korun. Číslo přitom nejspíš bude dál růst. V září ještě část vysokoškoláků nejezdila za studiem a povědomí o slevách nebylo tak rozšířené. Pro srovnání: stát dosud vyplácel ročně za nařízené slevy (pro děti, studenty a invalidy) čtvrt miliardy korun ročně, úhrada se týkala jen komerčních spojů.
U autobusů a vlaků placených z veřejných zdrojů by se o částku ze slev měla snížit úhrada prokazatelné ztráty z veřejných rozpočtů, ušetřit měly především kraje. Někteří dopravci už ale oznámili, že jde o jejich příjem a budou požadovat stejné peníze od krajů jako dosud.

Ministerstvo dopravy původně slibovalo, že data za odeslané platby za září zveřejní už na začátku listopadu. „V rámci integrovaných dopravních systémů musí dopravci čekat, až jim organizátor přidělí příslušný podíl ztráty vzešlý z clearingu tržeb. V některých IDS byl clearing dodělaný až před několika dny, tedy dopravci tuto část ztráty nemohli fakturovat a řada z nich nám pošle údaje za září až s daty za říjen,“ vysvětlila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Definitivní tečku za zářijovými výdaji tak podle ní bude možné udělat až v polovině prosince. Dopravci zatím mluví jen o relativně malém nárůstu počtu cestujících po zavedení slev, většinou chtějí počkat na vyhodnocení po delším období.
(zdopravy.cz, Deníky)

Další zajímavosti z dopravy
Chystáte se na jaře příštího roku na výlet vlakem z Prahy do Ostravy?
Zřejmě vám nezbude nic jiného, než si k lístku pořídit místenku. Její povinné zavedení chystají České dráhy. V dálkových vlacích Českých drah si zatím k jízdence pořizuje místenku jen zhruba každý pátý pasažér. Ve většině vlaků ale bývá zdarma při nákupu jízdenky přes e-shop nebo aplikaci Můj vlak. Při nákupu na pokladně bývá většinou za 35 korun. „U soukromých dopravců je to běžná záležitost. U nás si cestující zvykli, že místo většinou je. Tím, jak lidí ve vlacích přibývá, to ale už přestává v řadě případů platit,“ řekl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. Podle Štěpána by k případnému přechodu na povinně místenkové vlaky mělo dojít k 1. únoru či březnu.
(Deníky)

Po několika obratech ve vývoji poptávkového řízení v Ústeckém kraji získá společnost RegioJet nakonec desetiletou smlouvu na provoz části elektrických vlaků v Ústeckém kraji. Smlouvu včera schválili radní Ústeckého kraje, k podpisu by mělo dojít během několika dní. „Rada Ústeckého kraje po porovnání předložených nabídek rozhodla o uzavření smlouvy se společností RegioJet za nabídkovou cenu cca 148,60 Kč/km s tím, že nejpozději do dvou let budou nasazeny nové elektrické jednotky výrobce PESA,“ potvrdila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.
Jednání o smlouvě se před několika dny zadrhla na tom, že RegioJet neměl dostatečné garance od polského výrobce PESA, že skutečně zvládne vozy dodat. Nakonec ale došlo k dohodě. „Výrobce PESA nám potvrdil, že garantuje dodání jednotek v požadovaném termínu a další parametry nabídky vozidel a zaslal nám k tomu příslušné dokumenty. V návaznosti na to jsme Ústeckému kraji mohli závazně potvrdit naši nabídku na zajištění provozu novými elektrickými jednotkami v souladu s podmínkami poptávkového řízení a společně s Ústeckým krajem si ji odsouhlasit,“ řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.
(zdopravy.cz)

Rada Pardubického kraje projedná 3. prosince nabídky železničních dopravců, kteří by měli zajišťovat regionální drážní přepravu na deset let. Kontrakt má hodnotu zhruba 3,5 miliardy korun. Získat by je měly České dráhy, v menší míře i společnost Leo Express. „Rozhodnutí rady bude muset být ještě dva měsíce vyvěšeno, teprve poté můžeme podepsat smlouvy,“ řekl krajský radní pro dopravu Michal Kortyš (ODS).
Původně měl provoz na všech tratích zajistit jediný dopravce, později kraj nabídl i možnost rozdělit je mezi více subjektů. Hejtmanství oslovilo v minulosti i společnost RegioJet, která ale nepodala cenovou nabídku. Podle jejího mluvčího Aleše Ondrůje byla překážkou právě podmínka provozovat všechny tratě. Proti současnosti se situace zřejmě příliš nezmění. Společnost Leo Express hejtmanství nabídla, že by provozovala vlaky z Ústí nad Orlicí přes Letohrad, Lichkov, Králíky až do Mlýnického Dvora a z Dolní Lipky do Hanušovic. Ostatní regionální tratě v kraji patrně zůstanou dál Českým drahám.
(MF Dnes)

V roce 2019 má Plzeňský kraj v plánu rozšířit základní dopravní obslužnost u vlaků a autobusů. Posílení v dopravě se týká hlavně vlaků spěšných, osobních a v některých případech i rychlíků. „Rada kraje schválila rozsah základní dopravní obslužnosti zabezpečovaný veřejnou drážní dopravou kategoriemi vlaků spěšných a osobních,“ uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Posílení dopravní obslužnosti se v několika případech dotkne i rychlíků, a to na železniční trati Plzeň – Klatovy – Železná Ruda a na trati Plzeň – Žatec. Vlaková a autobusová doprava by se měla v příštím roce navýšit až o sedm procent. „Na jednání souhlasila rada kraje s rozsahem ve výši 5,4 milionu vlakových kilometrů a rozsahem základní dopravní obslužnosti území kraje veřejnou linkovou dopravou v příštím roce v rozsahu 15 958 tisíc kilometrů,“ dodal Bernard.
(západočeské Deníky)

Řidič přijede s autem pod přístřešek, vyloží zavazadla i cestující. Ti se pohodlně přesunou na autobus či vlak, a i když bude sněžit nebo pršet, oni zůstanou v suchu. To je jedna z výhod nového dopravního terminálu, jehož stavbu ve čtvrtek oficiálně dokončili ve Strakonicích. Modernizace areálu stála 63 milionů korun a trvala přes rok. Výsledkem je nový odbavovací prostor pro autobusovou dopravu včetně zastřešení v těsné návaznosti na železniční stanici. Plochu terminálu tvoří deset autobusových stání pro výstup a nástup cestujících, manipulační plocha umožňující příjezd a výjezd k nástupišti, jedenáct odstavných stání pro vozidla délky do 12 metrů a jedno stání pro menší autobus.
(5plus2)

SŽDC v následujících pěti letech investuje desítky milionů korun do zabezpečení železničních přejezdů. Vedle celkové rekonstrukce 127 přejezdů bude 11 přejezdů zrušeno. Další budou osazeny světelnými zařízeními nebo závorami. Státní organizace to včera oznámila v tiskové zprávě. V Česku je téměř 8000 přejezdů, loni se na nich stalo 159 nehod, při kterých zemřelo 34 lidí.
(ČTK, ČRo Region - Středočeský kraj, Lidové noviny, Deníky, Haló noviny)

Pětileté práce skončily. Nejdelším tunelem v České republice, který se nachází u Kyšic, projely první vlaky. Obří stavba, která má na délku více než čtyři kilometry, stála 6,7 miliardy korun. Více než polovinu z toho hradila evropská dotace z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava. „Vybudování tunelu má společně se zvýšením rychlosti zásadní vliv na kratší cestování mezi Prahou a Plzní. V průměru se jízdní doba sníží o devět minut, u souprav s naklápěcími skříněmi až o deset minut. V tunelu se bude jezdit rychlostí 160 km/h, která je v dnešní době nejvyšší možná na české železnici. Směrově je však trasován pro budoucí vysokorychlostní provoz, takže v něm vlaky budou moci jezdit až 200 km/h,“ uvedl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda.
(Právo)

Železniční most přes Orlickou přehradu u Červené nad Vltavou spojuje oba břehy už 129 let. Otevíral se 20. listopadu 1889 a je výjimečný hned v několika ohledech. Jenže jeho technický stav je špatný. Jak ukázal poslední technický posudek, konstrukce je už neopravitelná. SŽDC proto most nahradí novým, který bude stát téměř na stejném místě. Stavba by měla začít za dva roky, vyjde na víc než 470 milionů korun.
(ČT)

Cesta vlakem z Ústí nad Labem do Loun se zkrátí o půl hodiny. Trať se bude za miliardu modernizovat. Práce a tedy i výluka by měly skončit na začátku prosince. Jde o jednu z největších letošních investic SŽDC.
(ČT)

Nepřetržitá výluka traťové koleje v úseku Opočno pod Orlickými horami – Náchod a Václavice – Starkoč, která trvá už od 11. září, bude pokračovat i po 8. prosinci, kdy se mění jízdní řád. Trať by měla být opět průjezdná po 21. prosinci letošního roku. Vlaky po celou dobu nahradí autobusová doprava podle výlukového jízdního řádu. Tato výluka může mít také vliv na přípoje integrovaného dopravního systému.
(Náchodský deník)

Omezení vlakové dopravy čeká cestující na trati z Olomouce do Nezamyslic. Správa železniční dopravní cesty upozorňuje na novou výluku. Ta se ode dneška až do neděle bude týkat trati z Olomouce do Nezamyslic. Během této doby budou k dispozici výlukové jízdní řády. Ty jsou zveřejněné na internetových stránkách Českých drah a jednotlivých vlakových stanicích, jichž se omezení dotkne. Nejedná se o poslední výluku na trati. Další se plánuje na období mezi 4. a 7. prosincem.
(Prostějovský deník)

Jednotný celostátní tarif na železnici je na světě. Ministerstvo dopravy a jeho státní podnik Cendis základy systému prezentovaly odborné veřejnosti na veletrhu CzechBus. Ministerstvo zároveň příklady cen dalo do dokumentace k soutěži o linku Ex2, kterou má deník Zdopravy.cz k dispozici. Základní kilometrická sazba je nastavena na 1,3554 koruny na kilometr. Do výsledné ceny je ale třeba rovněž zahrnout nástupní sazbu a do budoucna inflaci.
(zdopravy.cz)

Společnost Bombardier Transportation získala od státních francouzských drah (SNCF) objednávku na dalších 19 jednotek Omneo Premium pro dálkovou dopravu v regionu Hauts-de-France. Na zakázce se výrazně podepíše i český železniční průmysl: karoserie se vyrábějí v České Lípě.
(zdopravy.cz)

Michael Mareš s využitím minitoringu tisku

Právě přítomno: 522 hostů a žádný gestor