Železniční odbory VIDA v Rakousku ohlásily na pondělí 26. 11. 2018 v čase mezi 12. a 14. hodinou výstražnou stávku na podporu požadavků v kolektivním vyjednávání. Doba stávky byla zvolena s ohledem na minimální dopad na návrat cestujících ze zaměstnání. Po osmi kolech kolektivního vyjednávání bez výsledku přistoupily železniční odbory k varovné stávce. Obě strany kolektivního vyjednávání, VIDA i ÖBB, doufají v dohodu během víkendu. Nicméně, konkrétně se jedná o sjednání mzdy pro mobilní personál ÖBB a nestátních drah. Odbory požadují mzdový nárůst o +4,5 % a jednorázovou odměnu 1000 EUR. Z pohledu zaměstnavatelů jsou požadavky neufinancovatelné.

Podle odborů je nabídka meziročního nárůstu mezd o + 0,2% nad mírou inflace definitivně příliš nízká. Zaměstnavatelé přitom podle svých vyjádření nabízejí navýšení mezd o +3 % a spor spatřují především v určení okamžiku, od kdy má zvýšení platit. Kolektivní smlouva totiž skončí v červnu.

Podle vyjednavače zaměstnavatelů Thomase Scheibera je namístě použití slova rukojmí. Podle něho znamená nabídka drah +3 % reálný nárůst mezd o +1 % při inflaci 2 %. Podle ÖBB by při vyšším nárůstu hrozilo zvýšení tarifních cen nebo příspěvku ze státního rozpočtu.

Nestátní dopravce WESTBAHN, provozující vlakové spoje mezi Vídní a Salzburgem, již stačil ohlásit, že v případě stávky zaměstnanců ÖBB bude stávkokazem a provoz vlaků nezastaví. Není přitom bez zajímavosti, že nestátní dopravce WESTBAHN je s podílem 17,4 % v portfoliu francouzské státní dráhy SNCF. Právě SNCF v letošním prvním pololetí prožila vlnu stávek proti reformě státní dráhy. WESTBAHN přesto upozorňuje, že k výpadkům vlaků může dojít. Vedení dopravce WESTBAHN i jeho podniková rada vyzvali 400 zaměstnanců, aby se do stávky nezapojili.

Ministr dopravy Norbert Hofer se podivuje nad záměrem odborů přenést spor na bedra cestujících a přepravců. Pokusí se přimět odbory, aby znovu usedli k jednacímu stolu. Podle generálního sekretáře vládních Svobodných Christiana Hafeneckera znamená varovná stávka čistě populistickou akci sociální demokracie a jejích odborářských přátel na úkor cestujících a zaměstnanců ÖBB.

Podle derstandard.at Roman Štěrba