Deutsche Bahn (DB) očekávají ohnisko stávky v Severním Porýní – Západním Falsku. Varovná stávka podle DB postihne linky městských a příměstských drah S-Bahn, regionální spoje i dálkovou dopravu. Stávka tak má postihnout plošně celou síť DB v Německu. Cestující se musí připravit na zpoždění a odřeknuté spoje. Po krachu kolektivního vyjednávání z pohledu Železničních a dopravních odborů (EVG) musí cestující počítat s varovnými stávkami. DB doporučuje především cestujícím z/do Severního Porýní – Západního Falska využít vlakových spojů již v neděli nebo cestu naplánovat na dobu po ukončení varovné stávky. Cestující se zvýhodněnými jízdními doklady FLEXI CENA a ÚSPORNÁ CENA s platností v pondělí je mohou mimořádně využít již v neděli.

Kolektivní vyjednávání EVG o mzdách zkrachovalo
Odborová centrála EVG v sobotu oznámila krach dvouměsíčního kolektivního vyjednávání s DB a oznámila varovné stávky na začátek týdne. DB naopak mluví o neopodstatněné eskalaci. Státní koncern integrované železnice DB nabízí tarifní balíček s bonusem nárůstu mezd až o sedm procent na dva roky, anebo kombinaci nižšího nárůstu mezd a delší dovolenou na zotavenou, což má mezi zaměstnanci DB poměrně pozitivní ohlas.

Kolektivní vyjednávání mezi EVG a DB bylo přerušeno v sobotu 8. 12. 2018 v Hannoveru. V Dolnosaském městě DB paralelně vyjednává i s tamní Federací strojvůdců (GdL). Obě odborové centrály požadují nárůst mezd o 7,5 procenta na dva roky a pokračování oblíbeného modelu z roku 2016, kdy si zaměstnanci sami zvolí vyšší nárůst mezd nebo kratší pracovní dobu a více dovolené na zotavenou. Dohromady se kolektivní vyjednávání týká kolem 160 000 zaměstnanců.

Globální koncern DB působí ve 130 zemích světa a zaměstnává na 320 000 pracovníků. Ročně přepraví 4,6 mld. cestujících ve vlacích a autobusech, v tomto počtu je zahrnuto na 2,1 mld. cestujících ve vlacích v Německu vč. 142 mil. cestujících v dálkových vlacích. Koncern DB provozuje síť železničních tratí o délce 33 488 km, po evropských silnicích přepraví více než 100 mil. ks zásilek a kolem 1,3 mil. tun leteckého carga.

Roman Štěrba podle derstandard.at, 9. 12. 2018
 

Právě přítomno: 298 hostů a žádný gestor