Kompletním zprovozněním Ejpovického tunelu, nejdelšího tunelu v Česku, skončila modernizace v současnosti čtrnáct kilometrů dlouhého úseku třetího tranzitního železničního koridoru mezi Rokycany a Plzní. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava, Evropská unie na projekt přispívá částkou 3,5 miliardy Kč. Slavnostního ukončení stavby se v úterý 11. 12. 2018 spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem za Evropskou komisi zúčastnil i generální ředitel DG Regio Marc Lemaître.

„Nová železniční trať je součástí hlavního koridoru Rýn – Dunaj a přináší tak výhody nejen obyvatelům plzeňského regionu, ale díky mezinárodní osobní a nákladní dopravě také celému Česku a Evropské unii,“ uvedl při této příležitosti generální ředitel DG Regio Marc Lemaître.

Západočeská metropole patří k centrům, která mají být dostupná z Prahy po železnici do jedné hodiny. „A k tomuto plánu se postupně přibližujeme,“ doplnil minstr dopravy Dan Ťok. „Dalším cílem je zlepšit spojení s Německem, a to díky plánovanému zvýšení rychlosti mezi Prahou a Mnichovem. Realizaci toto záměru umožní nedávné rozhodnutí spolkového ministra dopravy o povýšení projektu elektrizace a modernizace německé části spojení do nejvyšší (naléhavé) priority ve Spolkovém plánu dopravních cest.“

Připomeňme, že mezi Ejpovicemi a zastávkou Plzeň-Doubravka byla postavena nová přeložka, která dosavadní trasu zkrátila o 6,1 kilometru a na které leží i nový Ejpovický tunel proražený pod terénními útvary Homolka a Chlum. Od zastávky Plzeň-Doubravka do plzeňského hlavního nádraží je opět využita stávající trať, která ale prošla celkovou modernizací. Stěžejní stavbou projektu byl Ejpovický tunel, který tvoří dva jednokolejné tubusy propojené mezi sebou spojovacími chodbami. Je trasován na rychlost 200 km/h. Délka obou jednokolejných trub od východního vjezdového portálu k západnímu výjezdovému portálu činí cca 4150 m. V rámci stavby se rovněž postavily, případně zrekonstruovaly mosty a propustky, v zastavěných oblastech jsou nově protihlukové stěny, výraznou modernizací prošlo i zabezpečovací zařízení. Komfort cestujících se zvýšil i výstavbou nových nástupišť se standardní nástupní hranou ve výšce 550 mm. Nástupiště jsou navíc s bezbariérovým přístupem. Stanice a zastávky také získaly nové osvětlení a informační zařízení. Zhotovitelem stavby s názvem Modernizace trati Rokycany – Plzeň bylo sdružení tvořené společnostmi Metrostav a Subterra.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 219 hostů a žádný gestor