Skoro jedna šestina délky tratí sítě Deutsche Bahn (DB) zmizela; v uplynulých 25 letech DB zmenšila železniční síť v mnoha regionech z důvodu nízkého využití tratí. Od reformy dráhy v Německu k 1. 1. 1994, kdy se sloučily Deutsche Bundesbahn a Deutsche Reichsbahn a vznikla Deutsche Bahn, byl ukončen provoz na více než 5400 km železničních tratí. Vyplývá to z odpovědi státního tajemníka ministerstva dopravy Enaka Ferlemanna na interpelaci Zelených, ze které cituje poslední víkendové vydání (roku 2018) deníku „Süddeutsche Zeitung“.

V provozu tak dnes zůstává na 33 000 km tratí. Státem vlastněný železniční koncern se tak za uplynulých 25 let vzdal 16 procent své sítě. Není přitom bez zajímavosti, že stát subvencuje DB 4 mld. EUR ročně, které mají být vynakládány na modernizaci tratí. DB však již delší dobu čelí obvinění, že peníze využívá pro nákup podniků v zahraničí. Ohledně zrušených tratí DB zdůraznila, že k zastavení provozu dochází jen v případě poklesu počtu cestujících, nebo zboží pod udržitelnou mez. Zastavení provozu navíc následuje až po ověření Drážním úřadem, že žádný z konkurenčních podniků nechce trať provozovat.

Tisíc kilometrů nových tratí
Jednotlivé spolkové země mají klíčové slovo v rozhodování o zastavení provozu na tratích a jejich zrušení. Moc se jmenuje objednávka drážní osobní dopravy v závazku veřejné služby. Vedle zrušení 5400 km tratí koncern DB ve stejném období vybudoval více než 1000 km nových vysokorychlostních tratí. Z pohledu výkonů tak lze říct, že nových 1000 km vysokorychlostních tratí přineslo dráze více přepravních a dopravních výkonů, než obětovaných 5400 km tratí.

Předsedkyně strany Zelených Annalena Baerbock kritizovala, že venkovské regiony jsou kvůli zrušeným tratím ještě více odloučeny. Podle ní by DB měla namísto prestižních a logistických projektů na jiných kontinentech zase více investovat do svého jádrového podnikání v zájmu lepší a spolehlivé přepravy lidí v Německu. Rozhodující je podle ní plošná obslužnost železniční dopravou vycházející z husté sítě železničních tratí.

Roman Štěrba podle derspiegel.de/dpa
 

Právě přítomno: 143 hostů a žádný gestor