V návaznosti na předchozí četná pracovní setkání od roku 2014 i železniční summit ministrů dopravy ČR, Bavorska a Německa, uskutečněný ve Furth im Wald v roce 2017, uspořádalo ministerstvo dopravy (MD) 17. 1. 2019 seminář v prostorech pivovaru Pilsner Urquell v Plzni. Semináře se vedle dopravců, představitelů samosprávy a státní správy, zúčastnil i poslanec vládního Hnutí ANO2011 Přemysl Mališ, místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Účelem semináře bylo zhodnotit aktuální stav přípravy a realizace zlepšení železničního spojení Prahy s Mnichovem. Jednání zahájila Mgr. Blanka Bednářová, vedoucí oddělení zahraničních vztahů odboru zahraničních vztahů a EU MD. Vyzdvihla důležitost tratě Praha - Mnichov a zrekapitulovala kroky činěné MD.

Úvodní projev přednesl Ing. Jindřich Kušnír, ředitel odboru drážní a vodní dopravy. Informoval o dokončení studie na úsek Plzeň - Regensburg a o prosazení německé části tratě do Spolkového plánu dopravních cest, což otevírá cestu k získání finančních prostředků pro DB Netz (provozovatel dráhy na německém území). Další postup spatřuje v ladění tras a jízdních řádů s tím, že stále silnější hlas a požadavky zaznívají ze strany nákladních dopravců.

Detailní pohled MD prezentoval Ing. Luboš Knížek, vedoucí oddělení koncepce a mezinárodní spolupráce na železnici z odboru drážní a vodní dopravy MD. Uvedl milníky provozu na trati a pozornost upřel k roku 2030, kdy lze očekávat snížení cestovní doby z Prahy do Mnichova z dnešních 5 hodin a 30 minut na 4 hodiny a 15 minut a z Prahy do Norimberka z dnešních 4 hodin a 30 minut na 3 hodiny a 45 minut. V obou případech je možné další krácení cestovní doby o 15 minut díky tunelu z Prahy do Berouna.

Za bavorské státní ministerstvo bydlení, stavebnictví a dopravy vystoupili ministerští radové Robert Veitenhausl a Dr. Markus Lang. Detailně a s grafickým znázorněním prezentovali jednotlivé varianty zlepšení tratě v cenách, až 2,5 mld. EUR (cca 65 mld. Kč).
Za SŽDC vystoupil Ing. David Fuksa, vedoucí oddělení koncepce infrastruktury odboru strategie, který vedle plánovaných staveb v úseku Plzeň – státní hranice promítnul variantní trasy nové tratě Praha - Beroun.

Novou dynamiku do jednání vnesl Ing. Oldřich Sládek, výkonný ředitel sdružení železničních nákladních dopravců ČR ŽESNAD.CZ. Krátce zhodnotil historické trasování železničního spojení s Německem a jasně deklaroval, že dnešní jednokolejná trať s nezávislou trakcí je pro nákladní dopravu neprodejná. Klíčem k úspěchu jsou vlaky s délkou 740 metrů a maximalizace hmotnosti, jen tak lze podle ŽESNAD.CZ konkurovat silniční dopravě.

Pohled osobní dopravy představil Mgr. Jan Ilík z odboru dálkové dopravy, podle kterého je infrastruktura podmínkou úspěchu dráhy na konkurenčním přepravním trhu.

V závěrečné diskusi se přítomní odborníci věnovali i stávajícím problémům s nedodržováním jízdních řádů, zčásti vlivem rozestavěnosti v Německu a zčásti vlivem vozidlového parku, jeho stavu, ale i třeba ostrým obratům lokomotiv Herkules v Plzni, což způsobuje přenášení zpoždění na protijedoucí vlaky.

Stále není bohužel jasné, na které z navržených variant se bavorská a česká strana dohodnou. Každá z variant má svá specifika a úskalí. Nejlevnější varianta předpokládá nasazení vozidel s naklápěcí skříní, varianta spojky kolem Schwandorfu je spojená s nezastavováním ve městě třikrát větším než Domažlice, a nejdražší varianta může mít problém s prokázáním své ekonomické efektivity. Z pohledu dlouhodobého řešení přepravních vztahů ČR s Bavorskem, ale vlastně i v širším rozsahu střední Evropy z Polska do Švýcarska a Francie, roste tlak na plně dvoukolejnou trať z Plzně na státní hranici.
-rš-
 


Právě přítomno: 334 hostů a žádný gestor