Podobně jako na jiných místech České republiky, dostávají se soukromí dopravci na železnici stále více ke slovu, a to i ve Zlínském kraji. Od příštího grafikonu (2019/2020) by měla na Zlínsku následujících deset let zajišťovat zhruba třetinu spojů soukromá společnost Arriva. Uvedla to ve svém zpravodajství začátkem ledna televize ČT24. O této změně rozhodli krajští zastupitelé, kteří dále schválili navýšení počtu vlakových kilometrů, které bude kraj od dopravců v příštím desetiletí objednávat. Ročně tak Zlínský kraj zaplatí zhruba o tři sta milionů korun více, než platil dosud.

„Pokud chceme mít fungující integrovaný dopravní systém, musíme přidat kilometry. Není jej možné zavést s dosavadním počtem kilometrů ve vlacích a autobusech. Nelze jinak, protože by spoje na sebe nenavazovaly,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL). Opozice s tímto názorem nesouhlasí a tvrdí, že více vlaků neznamená nárůst počtu cestujících. Nejednotná je v tomto ohledu i koalice, například náměstek hejtmana Jiří Sukop, který se obává, že zvýšení výdajů na dopravu může ohrozit další investice v kraji, například ve zdravotnictví.
Arriva by měla od konce letošního roku začít jezdit s 21 moderními nízkopodlažními soupravami na tratích mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Bylnicí (trať 341) a dále přes Valašské Klobouky, Horní Lideč a Valašské Meziříčí až do Rožnova pod Radhoštěm (tratě 283, 280 a 281). Obslouží také spoje na trase mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi (282). Osobní vlakovou dopravu na zbývajících tratích v regionu budou nadále minimálně čtyři roky zajišťovat České dráhy. Těm sice hrozí ztráta regionálních spojů, jejich výhodou je ale dostatek vozů. Arriva totiž musí k zajištění provozu spolupracovat se společností Leo Express.
Zlínští radní sice změny v železniční dopravě odhlasovali, příslušné smlouvy se ale budou teprve podepisovat po schválení krajským zastupitelstvem.

Na toto téma připravuje Obzor rozhovor s I. místopředsedou OSŽ Vladislavem Vokounem.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku

 

Právě přítomno: 250 hostů a žádný gestor