ETCS (European Train Control System) je automatický zabezpečovací systém, který umožní přenos informací o trati a jízdě strojvedoucímu a zároveň centrálně sleduje a kontroluje dodržování rychlosti a směru vlaku nebo i případných omezení na trati. Hlavním úkolem tohoto systému je zajištění bezpečnosti vlakové dopravy a aktivní zásah do řízení vlaku v případě selhání nebo omylu strojvedoucího. Do roku 2022 by tímto systémem mělo být vybaveno 78 lokomotiv ČD Cargo.

Systém ETCS by měl postupně v Evropě nahradit cca 20 různých národních systémů vlakových zabezpečovačů a tak umožnit vedení vlaků po celém území Evropy bez nutnosti výměn hnacích vozidel na hranicích, popřípadě bez nutnosti vybavení hnacích vozidel různými národními systémy. V České republice je systém ETCS, který vyvinula firma Alstom, dosud připraven pouze na koridoru mezi Kolínem a Břeclaví, spuštěn ovšem bude až poté, co dopravci dokončí jeho testování.
Zařízení bude na lokomotivy instalovat společnost ČD – Telematika, která bude na zakázce spolupracovat s AŽD Praha, a společností ČMŽO -elektronika. Zavádění systému ETCS na české železnici má zpoždění, dosud není nikde v provozu. „Díky komunikaci mezi stacionární a mobilní částí ETCS dojde k dalšímu zvýšení bezpečnosti železniční dopravy a tím i cestujících na železnici, a to jak na tratích v České republice, tak i na tratích provozovaných členskými státy EU,“ uvedl předseda představenstva ČD-Telematiky David Wolski.
Náklady na zavedení systému ETCS na lokomotivy ČD Cargo jsou odhadovány na několik desítek milionů eur.
ČD-Telematika nabízí služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Většinovým vlastníkem firmy jsou České dráhy, které drží skoro 70procentní podíl. Necelou třetinu podniku vlastní investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK


 

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor