Segmentace železnice na množství malých dopravců nese v sousedním Německu neblahé plody pro cestující veřejnost. Cestující vlakem nestátního dopravce v Bavorsku musí od 16. července 2019 počítat s dalšími odřeknutými vlakovými spoji. Týká se to vlaků Alex i Oberpfalzbahn. Důvodem je akutní nedostatek strojvedoucích. Železniční dopravce z portfolia italských Ferrovie Stato slibuje alespoň náhradní autobusovou dopravu.

Omezení se týká spojů na severní lince Alex z Mnichova přes Regensburg a Schwandorf do Prahy a Hofu a tratě obsluhované Oberpfalzbahn z Marktredwitz přes Weiden do Regensburgu a ze Schwandorfu přes Cham do Furth im Wald. Z důvodu vyšší nemocnosti a období dovolených dospěl dlouhodobý podstav strojvedoucích k odříkání vlaků. Hlavně vlaky ráno a večer mají být až do září nahrazovány autobusy. Cestující tak musí počítat s delší jízdní dobou a tomu přizpůsobit i možné přestupy. Některé spoje Oberpfalzbahn však nebudou nahrazeny. S koncem prázdnin v Bavorsku se očekává postupný návrat do normálu podle jízdního řádu.

Länderbahn podniká zvláštní opatření, aby si zajistil strojvedoucí, ať už vyškolením nových nebo získání odjinud. Tak se do Německa dostalo například deset strojvedoucích ze Srbska. Výpomoc z ciziny ihned nastoupila na jazykový kurz na v saském Zwickau.

Výpadky vlakových spojů nastali již loni mezi Regensburgem a Hofem. Většina spojů nejela z důvodu onemocnění personálu. uplynulých týdnech byla personální tíseň i u dalších nestátních dopravců v Německu. Například bavorský Regiobahn masivně odříkal spoje mezi městy Ingolstadt a Eichstätt a mezi městy Augsburg a Ingolstadt.

Roman Štěrba s využitím Bayerischer Rundfunk

 

Právě přítomno: 197 hostů a žádný gestor