V roce 2003 začaly České dráhy nabízet k vypůjčení kola a další cyklistické vybavení a do dnešního dne vybudovaly největší síť půjčoven v republice – celkem provozují 85 cyklopůjčoven, a to ve všech krajích v republice. Jen v prvním pololetí tohoto roku půjčily České dráhy více než 3500 kol, elektrokol a koloběžek. Jako určitý bonus k této službě pomáhá zákazníkům portál a aplikace „Vlakem na výlet“ na webových stránkách ČD.

„Meziročně nám v řádu desítek tisíc korun stouply tržby za tuto službu. Prodlužuje se totiž doba, na kterou si cyklisté kola půjčují a výrazně roste zájem o elektrokola, u kterých je půjčovné vyšší,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.
Výhodou cyklopůjčoven ČD Bike je fakt, že cestující, který přijede vlakem do centra oblíbených turistických oblastí, si může přímo na nádraží vypůjčit kolo v půjčovně kol ČD. Telefonicky, či emailem si navíc může půjčku předem rezervovat. Další výhodou je možnost přepravit vypůjčené kolo zdarma po vybraných tratích blíže k cíli cesty. Vypůjčené kolo je pak možné vrátit i v jiných stanicích s půjčovnou, kam lze opět dojet i vlakem bez placení přepravného za kolo, takže se s kolem nemusí vracet zpět do místa výpůjčky. Rovněž proces samotného vypůjčení kola je snadný - stačí předložit osobní průkaz (občanský průkaz, řidičský průkaz nebo pas), podepsat nájemní smlouvu, složit vratnou zálohu, zaplatit půjčovné a vyrazit na výlet.
Skvělé turistické cíle nejen pro cyklisty doporučí největší výletní portál a mobilní aplikace svého druhu „Vlakem na výlet“, které nabízejí množství praktických informací. Vyhledávat lze podle regionu nebo podle složení a zaměření výpravy. Obsah je průběžně rozšiřován o zajímavé akce, které jsou dobře dostupné vlaky Českých drah. Prostřednictvím mapy a mezizastávek provedou výletníka celou jeho vybranou trasou.
Půjčovny kol jsou rozmístěny ve všech krajích v republice, přičemž nejvíc je jich v Pardubickém kraji (18), či v kraji Jihočeském (10). Naopak nejméně půjčoven je v současné době k dispozici v kraji Moravskoslezském (2 – Ostrava hl. n. a Frýdek-Místek). Tři půjčovny ČD Bike nabízí kraj Liberecký, čtyři pak kraj Plzeňský.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 260 hostů a žádný gestor