Ministerstvo dopravy spolkové země Bádensko-Württembersko vypsalo konkurz na 28 strojvedoucích, kteří mají ve čtyřech obvodech vytvořit zálohu pro zaměstnance na dovolené nebo v pracovní neschopnosti. Vedle vyšší moci a technických problémů je totiž nedostatek strojvedoucích jednou z hlavních příčin odřeknutí vlaků.

Pro ministra dopravy Winfrieda Hermanna (Zelení) je vytvoření „poolu“ strojvedoucích krokem k lepší regionální dopravě na železnici, když řekl, že „země usiluje o personální zálohy, z nichž by mohli všichni dopravci jezdící pro zemi v režimu závazku veřejné služby flexibilně využít disponibilní strojvedoucí.“ Tím hodlá vláda ve Stuttgartu čelit odříkání vlakových spojů.

Je nepochybně úkolem dopravců zajistit si dostatek personálu včetně záloh. Neblahé zkušenosti z loňska však ukazují na hranice možností dopravců. V zájmu cestujících se země vydává na cestu v Německu dosud neobjevenou. Podle ministra Hermanna si dopravci budou moci personál úplatně půjčovat.

Pool strojvedoucích bude tvořen v každém ze čtyř regionů země čtyřmi strojvedoucími pohotovými ke službě a další tři budou dlouhodobě k dispozici. Dopravci budou za půjčené strojvedoucí platit včetně prostojů, aby se jim nevyplatilo spoléhat na cizí personál.

V metropolitní oblasti Stuttgartu je snaha o aktivaci poolu od 1. ledna 2020, celoplošně pak od 1. října 2020. Přínos poolu strojvedoucích země vyhodnotí po 3 letech činnosti.

Roman Štěrba, s využitím Stuttgarter Zeitung


 

Právě přítomno: 394 hostů a žádný gestor