„Nová generace železničářů“ je heslo, které si předseda představenstva Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) Andreas Matthä vytýčil jako úkol ctižádostivého programu, jehož hlavním cílem je postupně naplnit na 10 000 pracovních míst, jež dráha v nejbližších letech vytvoří. Koncern je nucen řešit personální deficity z 90. let, kdy zhruba čtvrtina všech zaměstnanců odešla do důchodu.

Jen v letošním roce je nezbytné přijmout 3000 zaměstnanců na neobsazená místa. Matthä, jenž je již pátou železničářskou generací, začínal u ÖBB jako stavební technik, poté sice přešel do finančního sektoru a na tomto úseku se i dále vzdělával, aby posléze postoupil do funkce mluvčího představenstva ÖBB Holding. Matthä, který působí ve strukturách železniční dopravy již 37 let, vystřídal v červenci 2016 v čele ÖBB Holding Christiana Kerna.

Podnikavý šéf převzal i jakousi roli hlavního náboráře, neboť chodí do škol a získává mladé lidi pro kariéru u dráhy. ÖBB totiž potřebuje například nejen průvodčí či pracovníky posunu, ale i stavební techniky. Už proto se koncern prezentuje i na různých pracovních burzách. „Myslím, že každý člověk má být na místě, na něž se hodí. Jde proto o to vyhledávat bedlivě lidi a poskytovat jim možnosti vývoje podle jejich schopností,“ odhalil Matthä svou náborářskou filozofii v obsáhlém rozhovoru, otištěném počátkem července v deníku DER STANDARD. „Já sám jsem dobrým příkladem toho, že se člověk může v systému dráhy uplatnit, nacházet stále nové úkoly a mnohdy i měnit práci, učit se nové a přesto zůstat v koncernu - v Rakousku nebo v některé z 18 zemích, kde působíme,“ dodal. „Přirozeně patří k mým úkolům pracovat na „Nové generaci železničářů“, zdůraznil. „Z 90 procent hledaných nových sil potřebujeme strojvůdce, pracovníky pro technickou údržbu i pokladní,“ sdělil.

Podle jeho mínění jsou při současném 13procentním podílu žen v ÖBB velké náborové možnosti. „Máme i interní ženské kvóty podle oborů – u řízení jízd je to asi 25 procent, u posunovačů samozřejmě méně,“ uvedl Matthä s tím, že „zvyšovat podíl žen na dráze není tak snadné, jak by se snad zdálo“. „Velice investujeme i do vlastní výchovy, máme nyní 22 učebních oborů a téměř 2000 učňů,“ pochlubil se. Šéf koncernu dal mj. i důraz na „zlepšování podnikové kultury, kde je nejlepší dávat sám dobrý příklad“. Jinými slovy „je třeba jednat se zaměstnanci tak, jak by si chtěl, aby oni jednali s tebou“.

Jan Hála