Ty, kteří chtěli v sobotu cestovat z Oltenu do Sissachu, čekalo při příchodu na stanici nepříjemné překvapení: Vlaky nejezdily celý den a byly nahrazeny autobusy. Důvodem nebyla porucha zabezpečovacího zařízení nebo porucha na trati, ale „aktuálně napjatá personální situace - nedostatek strojvedoucích,“ uvedla v sobotu mluvčí SBB Sabine Baumgartnerová. SBB se snaží již nějakou dobu bojovat proti nedostatku strojvedoucích.

Již v zimě roku 2018 SBB hledaly nové strojvedoucí za pomoci rozsáhlé marketingové kampaně. Protože ve Švýcarsku kampaň neuspěla, byla rozšířena do Německa. V té době se hledalo 200 nových strojvedoucích. V současné době nemá SBB každý den 30 strojvedoucích. Nedostatek personálu však pokračuje a bude se v budoucnu ještě více prohlubovat. V příštích několika letech by mělo za odchody do důchodu nastoupit 1 000 nových strojvedoucích.
Momentálně v SBB každý den chybí 30 strojvedoucích. Někteří zaměstnanci končí s jasným symptomem vyhoření. „V některých případech museli být i vystřídáni ve službě a dokonce lékařsky ošetřeni,“ píše sdružení strojvedoucích v září v informačním bulletinu. SBB tuto skutečnost potvrdila.
Nedostatek personálu lze vysvětlit jednoduchým způsobem: „Je to často chlapecký sen, stát se strojvedoucím,“ říká prezident sdružení pan Hubert Giger. SBB hledají nejen strojvedoucí, ale také vedoucí vlakového doprovodu a posunovače. Proto SBB začaly hledat i další alternativy proti nedostatku personálu - před dvěma lety byly zahájeny testy prvního autonomního vlaku SBB. Strojvedoucí však budou potřeba i nadále a požadavky na ně neustále rostou. Je požadována absolutní odolnost proti stresu, strojvedoucí musí být dnes schopen sám evakuovat vlak s 800 cestujícími. Strojvedoucí je většinou sám v kabině, což je někdy dalším důvodem, proč není mnoho lidí z této profese nadšeno, příp. k tomu přistupuje nepravidelná pracovní doba, která ztěžuje společenský život strojvedoucích. Dále i noční nástupy a časy odjezdu, když zejména u nákladní dopravy převažuje práce v noci.
Získávání nových pracovníků, tj. i strojvedoucích je stále těžší už i proto, že mentalita dnešních mladých lidí, tzv. generace „Y“ razí heslo „nejdříve zábava, pak práce“. Tuto skutečnost pozorují starší strojvedoucí, když říkají, že o víkendu nikdo nechce pracovat. Frustrace mezi staršími strojvedoucími se „masivně“ zvýšila. Jsou vyčerpaní, jsou otrávení.
Jaké je platové zařazení? Po zácviku začíná strojvedoucí s nástupním platem 70 000 CHF ročně. Při nástupu je to dobrý nástupní plat pro většinu strojvedoucích. Poté však již plat tak progresivně neroste. Dle Gigera by však více peněz problém nevyřešilo. Spíše se vyžadují nové koncepty pracovní doby, ale SBB dělá někdy opak. Situace zůstane i příští rok a v následujících letech napjatá. Proto právě nyní SBB spustila novou kampaň, která osloví osoby starší 40 let. Ve videích nabízí změnu kariéry, aby změnili profesi, a nabízí věci, které osloví tuto věkovou strukturu.


Z Watson.ch, 16. 10. 2019, zpracoval
Stanislav Hájek


 

Právě přítomno: 385 hostů a žádný gestor