Stoletá budova nádraží v Hanušovicích (trať 292 Šumperk – Jeseník - Krnov) projde v následujících dvaceti měsících zásadní proměnou. V listopadu zde byly zahájeny práce na její rekonstrukci, které provádí společnost Hroší stavby Morava. Budova získá novou fasádu a bude doplněna o historické ozdobné prvky. Současně se vymění střecha, dveře, okna a odbourají se dva přístavky, kde následně vznikne nové parkoviště.

Zatímco v roce 2017 byly dokončeny práce na rekonstrukci hanušovického kolejiště, budova nádraží dále chátrala a byla z velké části nevyužívaná. Pravé a levé křídlo budovy bude proto zbouráno, stejně jako bývalá nádražní restaurace. Zbylé části budou zatepleny a budou v nich vyměněny veškeré rozvody včetně ústředního topení. Pro cestující budou postaveny také nové toalety. Celkem přijdou opravné práce na 44 milionů korun.
Proměnou projdou také rozsáhlé přednádražní prostory (na snímku), které budou na město Hanušovice bezúplatně převedeny od Olomouckého kraje. Město zde kromě stavby parkoviště hodlá zřídit i autobusové nádraží a část prostranství bude přeměněna na parčík. Celé dosud značně neutěšené prostory hanušovického nádraží i přednádraží tak získají nový vzhled, který si tato stanice určitě zaslouží.
Z Hanušovic odbočují dvě lokální tratě ve směru do Starého Města pod Sněžníkem (294) a do Dolní Lipky (025).
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 286 hostů a žádný gestor