Z důvodu dokončené elektrizace úseku Louka u Litvínova – Litvínov budou vlaky vedeny elektrickou trakcí až do Litvínova bez nutnosti přestupu v Louce u Litvínova. V úseku Ústí nad Labem – Chomutov – Klášterec nad Ohří dochází k navýšení počtu spěšných vlaků linky U51 v pracovní dny, dojde také k navýšení víkendových spěšných vlaků linky T8 Ústí nad Labem – Moldava v Krušných horách.

A podobně jako v letošním jízdním řádu, i v novém zůstane zachováno přímé spojení od jara do podzimu mezi stanicemi Ústí nad Labem a Drážďany – tedy oblíbený vlak Letní kometa a osvědčené spojení o adventních víkendech – Vánoční kometa. Tolik hlavní změny v jízdním řádu regionálních vlaků v Ústeckém kraji.

Obecně platí, že na základě objednávky Ústeckého kraje došlo k navýšení počtu spojů na tratích 072, 087/114 (na těchto tratích dojde ke změně konceptu osobní dopravy: většina osobních vlaků linky U11 bude vycházet a končit na zastávce Louny město, kde jsou nákupní centra), 090 (na trati dochází k menšímu navýšení spojů v úseku Vraňany – Horní Beřkovice v pracovní dny, jinak bez podstatných změn), 096 (na této trati dojde k menšímu navýšení počtu spojů, všechny vlaky končí a vychází v zastávce Bříza obec, jinak beze změn), 130, 132 (bez podstatných změn, část vlaků zajišťují České dráhy a část RegioJet. Na této trati byla nově vybudována zastávka Kadaň-Bystřice), 134 (soupravy Regionova budou nahrazeny soupravami s řídícími vozy „Sysel“), 135 (dochází k navýšení počtu víkendových spěšných vlaků Ústí nad Labem – Moldava v Krušných horách) a 140 (na této trati dochází na území Ústeckého kraje k menšímu navýšení počtu spojů).

Počet vlakokilometrů regionálních vlaků v Ústeckém kraji dosáhne 6,4 milionů, denně 22,7 tisíc vlakokilometrů. Objednávka v Ústeckém kraji je rozdělena do jednotlivých provozních souborů. V některých z nich zajistí provoz vlaků jiní dopravci.

Na níže uvedených tratích bude zajišťovat regionální dopravu jiný dopravce:
Trať 073 Ústí nad Labem-Střekov – Děčín hl.n.,
ČD zajišťují pouze jeden ranní vlak v pracovní dny z Děčína hl.n. do Litoměřic města přes Ústí n. L.-Střekov, ostatní provoz zajišťuje dopravce RegioJet ÚK a.s.

Trať 123 Most – Žatec západ, bez vlaků ČD, provoz zajišťuje dopravce RegioJet ÚK a.s.

Trať 124 Jirkov – Chomutov – Lužná u Rakovníka zajišťuje v celé trati dopravce Die Länderbahn GmbH DLB, v úseku Chomutov – Jirkov jeden pár vlaků ve dnech školního vyučování zajišťují ČD

Trať 126 Most – Rakovník – bez vlaků ČD, provoz v celé trati zajišťuje dopravce Die Länderbahn GmbH DLB

Trať 131 Ústí nad Labem – Bílina, bez vlaků ČD, provoz zajišťuje dopravce RegioJet ÚK a.s.

Trať 137 Chomutov – Cranzahl, bez vlaků ČD, provoz v celé trati zajišťuje dopravce Die Länderbahn GmbH DLB

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah
 

Právě přítomno: 288 hostů a žádný gestor