ČD posílily předvánoční vlaky o více než deset tisíc míst, opatření se týká téměř všech expresů a rychlíků jedoucích z Prahy do Ostravy, do Plzně a Chebu, do Ústí nad Labem a Chebu nebo z Prahy do Českých Budějovic. Další vozy jsou zařazeny i do vlaků na Slovensko. Navíc v pátek 20. 12. 2019 a v pondělí 23. 12. 2019 vypraví České dráhy i mimořádný odpolední posilový expres Ostravan z Prahy (odjezd v 15.36 h) do Ostravy s kapacitou přes 400 míst k sezení.

České dráhy začaly posilovat nejvytíženější vlaky už od čtvrtka 19. 12. 2019 a posilovat je budou až do pondělí 23. prosince. Tradičně největší zájem je o cestování na střední a severní Moravu. Kromě plánovaných posilových vozů budou mít České dráhy připraveny i čtyři desítky vozů operativního posílení, které budou zařazeny podle obsazenosti spojů a pokynů dispečerů. Posilové vozy budou soustředěny ve významných uzlech, jako je například Praha, Olomouc, Bohumín, Brno nebo Plzeň.

Naopak na Štědrý den, v úterý 24. prosince, budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po osmnácté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah