Mimořádně sledovanou stavbou na české železnici je rekonstrukce důležité výhybny Dluhonice a přilehlých mezistaničních úseků. Přes Dluhonice projíždějí vlaky ve směru od Olomouce na Přerov a Břeclav a také vlaky směrem na Ostravu. Triangl, který je utvořen mezi Přerovem, Dluhonicemi a Prosenicemi tak propojuje druhý a třetí železniční koridor.

Při rekonstrukci tohoto trianglu budou mimo jiné zrušeny všechny železniční přejezdy, které budou nahrazeny silničním nadjezdem a dvěma lávkami pro pěší. Zlepší se rovněž napojení Dluhonické spojky, které bude odpovídat současnému pravostrannému provozu. Do roku 2012 se totiž na uvedeném trianglu spojovaly tratě s pravostranným (Praha – Bohumín) a levostranným provozem (Břeclav – Bohumín), čemuž byla výhybna Dluhonice přizpůsobena.
V rámci stavby bude provedena rekonstrukce železničního spodku a svršku, stejně jako železničních mostů a propustků. V nezbytném rozsahu projdou úpravami elektrická zařízení včetně osvětlení výhybny v Dluhonicích. Práce se budou týkat rovněž zabezpečovacího a sdělovacího zařízení a současně i trakčního vedení. Nové sdělovací a zabezpečovací zařízení bude umístěno v nové technologické budově v Dluhonicích, která nahradí původní provozní budovu. Nově bude výhybna ovládána dálkově z Centrálního dispečerského pracoviště Přerov.
Koncepce kolejiště ve výhybně Dluhonice vychází ze souběhu dvou dvoukolejných tratí, od Přerova a od Prosenic, při dodržení jejich přímého pokračování čtyřmi hlavními dopravními kolejemi. Zajištěny tak budou současné vjezdy i odjezdy na kolejovém rozvětvení na Přerov do všech směrů. V navrhovaném stavu bude mít výhybna celkem sedm dopravních kolejí, rychlost vlaků jedoucích v přímém směru se zvýší až na 130 km/h. Součástí projektu je rovněž rekonstrukce obou kolejí mezi Přerovem a Prosenicemi. Po dokončení prací dojde zde i na dalších mezistaničních úsecích ke zvýšení traťové rychlosti až na 160 km/h.
Dokončení stavby je naplánováno na rok 2021.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy Správy železnic
 

Právě přítomno: 372 hostů a žádný gestor