Jako dopravní chaos označují někteří dopravní odborníci stav, který nastal po změně jízdních řádů ve vlakové i autobusové dopravě v prosinci loňského roku. Pro cestující bývá mnohdy velice složité vyznat se v tarifních systémech jednotlivých krajů a reagují na to v mnoha případech i přechodem k jiným druhům dopravy, nejčastěji individuální automobilové. Nejsložitější je situace při cestách na delší vzdálenosti přes krajské hranice, kdy si cestující nezřídka musejí kupovat několik jízdenek. Takové řešení je však podle vyjádření některých odborníků nešťastné.

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík reagoval ve své době na problémy s roztříštěností veřejné dopravy tvrzením, že stát by mohl od krajů objednávání části veřejné dopravy převzít. Podle Michala Kortyše, náměstka hejtmana Pardubického kraje, zodpovědného za dopravní obslužnost, je však tento nápad nepředstavitelný, neboť smlouvy s dopravci jsou uzavřeny na desetileté období a jejich vypovězení je zatíženo sankcemi. „Nastalo by tak hromadné rozbíjení integrovaných dopravních systémů jednotlivých krajů, které si samy vytvořily z důvodu neexistence národního systému. V tuto chvíli si neumíme představit, jak by tento proces probíhal. Troufám si říct, že stát nemá dlouhodobou koncepci dopravy. Jinak by nemohl přijít s tímto nápadem,“ řekl Kortyš v reakci na vyjádření bývalého ministra.
Jak dále Michal Kortyš dodal, problematické body v dopravních systémech jednotlivých krajů lze vyřešit uzavřením mezikrajských smluv se sousedními kraji. Pokud se týká železniční dopravy, je podle Kortyše řešením zavedení jednotného tarifu pro celou republiku, které slibuje zavést již v tomto roce Ministerstvo dopravy.
Podle slov Pavla Drdly z Katedry technologie a řízení dopravy Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice by jednotný tarif byl pro cestujícího nejideálnějším řešením. Bez problémů funguje například ve Švýcarsku, kde je sice (podobně jako v České republice) více dopravců a více integrovaných systémů, ale cestující tím není nijak postižen. „Cestující si koupí jízdenku z bodu A do bodu B a už neřeší, se kterým jede dopravcem nebo v jakém se zrovna nachází integrovaném systému. To už je úloha těch, kteří si přerozdělují tržby,“ vysvětlil Drdla.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Chrudimský deník, 4. 2. 2020

 

Právě přítomno: 333 hostů a žádný gestor