V nejbližších dnech začnou v Olomouckém kraji jezdit jednotky řady 646 výrobce Stadler Pankow. Tuto novinku představily v pondělí 10. února České dráhy spolu s Olomouckým krajem v prostorách olomouckého depa. Vozidla budou nasazena na pravidelných spojích výhradně na území Olomouckého kraje. V první fázi budou jezdit na Hané, konkrétně na trati z Olomouce do Drahanovic, kde nahradí dosavadní Regionovy. Poté se s nimi cestující svezou také na severu kraje. Na Jesenicku budou jezdit např. na tratích ze Šumperka do Hanušovic a Jeseníku nebo z Olomouce do Moravského Berouna.

Dvanáct jednotek se sníženou podlahou řady 646 výrobce Stadler Pankow pořídily České dráhy v Německu. Dvě vozidla, která budou zprovozněna v těchto dnech, ČD upravily vlastními silami. „Rozhodli jsme se zprovoznit celkem čtyři jednotky Stadler sami, než vybereme opravce, který kompletně zmodernizuje všechny. Proč nevyužít toho, že máme šikovné lidi a potřebné kapacity. Poděkování za to patří zaměstnancům olomouckého depa,“ představil první dvě opravené jednotky Michal Kraus, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz.
Třídílné šestinápravové jednotky s elektrickým přenosem výkonu byly vyrobeny v letech 1999 – 2000, jejich maximální rychlost činí 120 km/h a pojmou 108 sedících a 103 sedících cestujících. Vnější nátěr opravených jednotek je v korporátních barvách Českých drah, příslušnost k regionu pak reprezentují polepy s motivy Olomouckého kraje.
Zatímco první dvě jednotky jsou již připraveny k nasazení do provozu, další dvě jednotky České dráhy plánují zprovoznit v rámci zkušebního provozu v průběhu tohoto roku. Zároveň v současné době běží druhá veřejná zakázka na kompletní modernizaci všech dvanácti vozidel. Ta bude zahrnovat např. vybavení souprav LCD monitory, přibude Wi-Fi připojení, elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky a nové bude také čalounění sedadel.
Termín pro doručení žádostí byl pro zájemce o veřejnou zakázku stanoven na 6. února. Nyní budou s kvalifikovanými dodavateli probíhat jednání o ceně a smluvních podmínkách s cílem vybrat nejvhodnější nabídku.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 3000 hostů a žádný gestor