V souvislosti s bouří Sabine, která zasáhla většinu území České republiky na počátku týdne, zaznamenala Správa železnic celkem 296 událostí, z nichž ve 192 případech došlo k zastavení provozu. V drtivé většině byl provoz zastaven kvůli popadaným stromům na trati. Dobrou zprávou určitě je to, že pouze v osmi případech došlo k najetí vlaku do stromu. Celkové škody se vyšplhaly na necelých devět milionů korun.

Z celkového počtu 192 zastavení provozu se 19 událostí týkalo preventivního zastavení provozu, za 169 událostmi stály stromy popadané na železniční tratě a čtyři události měly jiný důvod (pád střechy na koleje, zařízení v kolejišti apod.). Nejhorší situace byla v Jihočeském a Plzeňském kraji pod správou Oblastního ředitelství Plzeň, kde se stalo celkem 65 událostí. Nejdéle, konkrétně téměř 80 hodin, byl zastaven provoz mezi Rybníkem a Lipnem v jižních Čechách, kde popadané stromy poškodily trolejové vedení.

Nejhorší situace byla v pondělí 10. února 2020, kdy Správa železnic zaznamenala celkem 219 událostí, o den později (11. 2.) to pak bylo 76 událostí (přitom v neděli 9. února pouze jediná!). Pokud jde o výši škod, ve dvou nejvíce postižených krajích přesáhla hranici 2,7 milionu korun, celková výše škod za celou síť Správy železnic se vyšplhala na 8,9 milionu korun. Vedle poškození tratí a trolejového vedení utrpěly během bouře Sabine šrámy také některé výpravní budovy, jako například v Turnově, Liberci, Praze-Běchovicích či Újezdci u Luhačovic. Většinou se jednalo o částečně poničené střechy.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Správy železnic
 

Právě přítomno: 154 hostů a žádný gestor