V Praze bylo v pátek 21. února podepsáno memorandum o přeměně budovy Nákladového nádraží Žižkov. Jeho signatáři v něm deklarují svůj zájem na revitalizaci budovy tohoto nádraží, která je kulturní památkou. Zároveň mají zájem o vznik a rozvoj nového, celoměstsky významného veřejného prostoru vnitrobloku budovy a na výstavbě městské, převážně rezidenční zástavby, budovy školy či nového sídla Národního filmového archivu.

„Areál Nákladového nádraží Žižkov už neslouží železniční dopravě a my pro něj nemáme žádné využití. Vítáme proto, že všichni zúčastnění společně deklarují zájem hledat cestu k tomu, aby tato zajímavá lokalita ožila a sloužila Pražanům,“ prohlásil Václav Nebeský, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
„Jsem rád, že Praha dělá vše pro to, aby došlo k znovuoživení budovy Nákladového nádraží Žižkov a okolního prostoru. Nádraží je kulturní památkou a jako takové by mělo sloužit lidem. O to víc, že se do budoucna stane centrem nově vznikající čtvrti,“ řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.
Po komplexní revitalizaci budovy nákladového nádraží by měl objekt sloužit jako jedinečný multifunkční veřejný prostor, který přispěje nejen ke zvýšení kvality života obyvatel okolní zástavby, ale také obyvatel celé Prahy. V okolí se plánuje rezidenční zástavba a vznik nových rozsáhlých parků, jejichž propojení se stávající zelení zajistí nové pěší trasy.
„Doufám, že se nám podaří dotáhnout tuto náročnou majetkoprávní operaci do zdárného konce. V rámci přeměny lokality tak bude moci v budoucnu sloužit tento objekt nejen jako nové centrum, ale věřím, že se stane kultovním místem i v rámci celopražského vnímání,“ dodal radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.
K přeměně prostor budovy bývalého nádraží na nové moderní centrum Prahy 3 se připravuje také vybudování nového školského zařízení. Čelní budovu je plánováno využít pro Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo. Dopravní spojení tohoto nového kulturně-vzdělávacího a společenského centra Žižkova v budoucnu obslouží nová tramvajová trať.
Memorandum svým podpisem stvrdili ministr kultury Lubomír Zaorálek, primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, starosta Městské části Praha 3 Jiří Ptáček, generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, za Sekyra Group předseda představenstva Luděk Sekyra a místopředseda představenstva Leoš Anderle, za České dráhy předseda představenstva Václav Nebeský a člen představenstva Petr Pavelec a za Žižkov Station Development předseda představenstva Leoš Anderle a místopředseda představenstva Petr Král.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy a vizualizace Správy železnic

 

Právě přítomno: 413 hostů a žádný gestor