Správa železnic plánuje investovat desítky milionů korun do postupné rekonstrukce některých zastávek na regionální trati z Olomouce do Senice na Hané a Drahanovic (někdy nazývané Hanácká lokálka), díky které by cestující měli snadněji nastupovat do vlaků. Hlavním důvodem je zlepšení podmínek pro nastupování a vystupování cestujících z nově zaváděných souprav Stadler (na snímku ČD), které nahrazují dosavadní jednotky Regionova. Potíže mají zejména senioři a tělesně handicapovaní cestující, jakož i cestující s dětskými kočárky, či jízdními koly.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové plánuje Správa železnic v roce 2021 rekonstrukci zastávek Olomouc-Smetanovy Sady, Olomouc-Hejčín, Skrbeň či Náměšť na Hané. Chystá se také modernizace stanic Olomouc-Město a Olomouc-Nová Ulice. Letos je naplánována například rekonstrukce nástupiště v Drahanovicích. „Cena rekonstrukce zastávky včetně přilehlé koleje, nástupiště výšky 550 milimetrů nad temenem kolejnice, informačního zařízení, přístřešku a bezbariérového přístupu je vzhledem k požadovaným délkám nástupišť zhruba šest až sedm milionů korun za jedno," uvedla Friebová.
Podle krajského zastupitele Petra Daňka (STAN) musí nyní cestující na trati z Olomouce do Senice na Hané při nástupu do vlaku Stadler překonat až šedesáticentimetrový výškový rozdíl. „Ani po nákladných opravách nástupišť, které plánuje Správa železnic, však Stadlery nemohou nabídnout bezbariérový nástup. I na zastávkách s moderními vysokými nástupišti musí cestující na vozíku překonávat výškový rozdíl 20 centimetrů," upozornil.
Celkem 12 vlaků se sníženou podlahou Stadler pořídily České dráhy v Německu a postupně je nasazují v Olomouckém kraji. Dvě vozidla, která byla zprovozněna v únoru, České dráhy před chystanou modernizací částečně upravily vlastními silami, aby mohly vyjet na trať z Olomouce do Drahanovic.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK z 2. 3. 2020

 

 

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor