Společnost Barbora vás zve do Solvayových lomů na vánoční a silvestrovské jízdy, ve sváteční dny zde můžete zažít klidnou a přátelskou atmosféru. Přijďte na Štědrý den dopoledne do Solvayových lomů ochutnat hornický svařák a svézt se vláčkem.

 


A kdo to nestihne na Štědrý den (24. 12. 2014 – 10 až 14 h), může do Solvayových lomů vyrazit poslední den letošního roku (31. 12. 2014 - 10 až 15 h) nebo na Nový rok (1. 1. 2015 – 11 až 15 h). Počasí i občerstvení je podle organizátorů zajištěno, vstupné dobrovolné.

Muzeum těžby a dopravy vápence v Českém Krasu - Skanzen Solvayovy lomy leží mezi obcemi Svatý Jan pod Skalou, Vráž a Loděnice, cca 20 km západně od Prahy. Muzeum je vybudováno ve zrušeném vápencovém lomu. Jelikož se skanzen nachází uprostřed lesa v Národní přírodní rezervaci, musíte sem přijít pěšky (na kole nebo na koni) z některé ze sousedních obcí – například z Loděnice (žst.) je to k Solvayovým lomům 3,5 km po modré (obec Loděnice je známa ze slavného Menzelova filmu Ostře sledované vlaky, který byl natočen v roce 1966 na nádraží v Loděnici), nebo z Vráže u Berouna (po modré je to do Svatého Jana pod Skalou 2,5 km), respektive ze Sv. Jana pod Skalou (2 km po Svatojánském okruhu). Svatý Jan pod Skalou je z Berouna 5,5 km po červené trase KČT.

Průmyslový skanzen dokumentuje historii těžby a dopravy vápence na území Českého krasu. Projekt je koncipován jako kombinace volně přístupného muzea pod otevřeným nebem a původních provozních objektů, částečně využitých jako výstavní plocha. Naleznete zde množství unikátních exponátů a můžete zde zažít jízdu úzkorozchodnou dráhou (v dopravní štole lze shlédnout i expozici podzemní těžby vápence).

Pro příchod k Solvayovým lomům můžete použít i Naučnou stezku Svatojánský okruh (ze Svatého Jana pod Skalou cca 2 km), která prochází Národní přírodní rezervací Karlštejn. NS Svatojánský okruh je dlouhá 4 km s převýšením 166 metrů. Stezka vede od kláštera ve Svatém Janu pod Skalou, přes vrchol Svatojánské skály s nádherným výhledem „U kříže“, prochází bývalými Solvayovými lomy a vrací se zpět ke klášteru krasovou roklí Propadlé vody.

A když vyrazíte na Štědrý den, můžete jako bonus navštívit i koncert. Pěvecký sbor COMODO vás srdečně zve na Malé štědrovečerní zpívání. To se koná 24. prosince ve 14 hodin v kostele Narození svatého Jana Křtitele ve Svatém Janě pod Skalou. Na programu jsou vánoční písně a koledy.

Michael Mareš

Právě přítomno: 360 hostů a žádný gestor