Železnice nás spojuje, železnici máme rádi, tak proč ji nenavštívit. Město Železnice leží v centru turistické oblasti zvané Valdštejnova zahrada. Jedná se o území severovýchodně (cca 6 km) od Jičína, které je součástí turistického regionu Český ráj. První písemná zmínka o Železnici pochází z roku 1318, v roce 1911 udělil císař František Josef I. Železnici titul město. Toliko základní historická data.

 


Dnešní jádro městské zástavby, jedinečný empírový urbanistický celek prohlášený městskou památkovou zónou, vzniklo po druhém velkém požáru v roce 1826. Z historických událostí, které se bezprostředně dotkly života Železnice, je nutno připomenout především bitvu u Jičína (29. 6. 1866), jedno z dramat prusko-rakouské války roku 1866. Po stopách této bitvy je možné se vydat naučnou stezkou, která začíná v Jičíně a která je opatřena 24 informačními tabulemi. Hned nedaleko vlakové zastávky v Železnici je jedno ze zastavení (zastavení číslo 15 – Pod Železným) této naučné stezky. Nemůžete jej minout, dovede vás k němu (a také na náměstí v Železnici – 1,5 km) zelená pěší trasa Klubu českých turistů (KČT), která prochází kolem bývalého nádraží. Město protíná i Zlatá stezka Českého ráje (červená pěší trasa KČT), která (mimo jiné) vede do Jičína na náměstí (5,5 km).
Z obecné historie zbývá ještě připomenout, že v roce 1903 byly v Železnici založeny slatinné lázně, které využívaly k léčbě pohybového ústrojí rašelinu z blízkého naleziště (v roce 1953 se z lázní stala léčebna pro děti s centrálními poruchami hybnosti; areál bývalých lázní a dětské léčebny je ale nyní uzavřen). V současné době je pro turisty asi nejzajímavějším cílem Vlastivědné muzeum s expozicí lidového bydlení z 18. století (ve vzácně dochované roubence z roku 1789).

Informační panel u kostela svatého Jiljí (dominanty města Železnice) uvádí, že jméno obce vzniklo podle místních pravěkých železářských pecí a nemá tedy pranic společného s dnešním významem tohoto slova. Zmíněný kostel svatého Jiljí údajně pochází z roku 1200 a byl postaven v románském slohu. Později byl goticky upraven, následně i barokně (1727-1739) za použití románských kamenných kvádrů. Z původní stavby si ale románskou podobu zachovala pouze věž, která byla v roce 1852 zvýšena o patro. Samotný kostel sehrál důležitou roli i v rámci zmíněné bitvy u Jičína. Věž kostela totiž sloužila jako pozorovatelna štábu generálmajora Pireta. I když v červnu roku 1866 vše nasvědčovalo tomu, že zde dojde k tuhému boji, rozhodující bitva se nakonec odehrála o několik kilometrů dál, u Jičína. Po bitvě bylo ale v Železnici zřízeno několik lazaretů. V jednom z nich, ve staré škole (rohová budova naproti muzeu, dnes pošta) zemřel setník František Kovařík od C. k. 18. pěšího pluku. Je pohřben v zadní části starého hřbitova u kostela sv. Jiljí. Zde má hrob i místní farář, který po bitvě spolu s kaplanem ošetřoval raněné vojáky.
Před hřbitovem stojí pomník padlým vojákům od brigády C. k. generálmajora Pireta. Věnovala jej Tradiční historická jednotka c. k. 73. pěšího pluku ze Železnice a Komitét pro udržování památek z války roku 1866 se sídlem v Hradci Králové. Pomník byl vysvěcen 29. 6. 1996, v den 130 výročí bitvy u Jičína.
Válečné události roku 1866 připomíná i expozice v místním Vlastivědném muzeu (budova poblíž kostela svatého Jiljí), zaměřená především na události a boje v okolí Železnice. Jsou zde vystaveny dobové dokumenty, fotografie, ukázky výstroje a výzbroje, i nálezy z bojiště. Místní vlastivědné muzeum v Železnici má otevřeno celoročně – květen až září: středa až neděle 9 h až 11.30 h, 13 až 16.30 h (pondělí a úterý zavřeno), od října do dubna pak ve středu až v pátek 9 h až 11.30 h, 13 až 16.30 h (pondělí a úterý, resp. sobota a neděle zavřeno), kontakt: 732 836 309 (www.muzeumzeleznice.webk.cz)
V jedné z uliček naleznete i dům, kde v letech 1913 až 1920 žil Jaroslav Vozka, novinář a spisovatel (2.8.1904 – 8.5.1954). A pokud té historie nemáte dost, můžete v červnu navštívit Železnici ještě jednou. Sbor dobrovolných hasičů vás zve na oslavy 130. výročí založení sboru, které proběhnou 27. června 2015 na fotbalovém hřišti v Železnici (od 14 h slavnostní průvod, 14.30 h výstava hasičské techniky, ukázky, soutěže).

Michael Mareš

Právě přítomno: 285 hostů a žádný gestor