Až do 6. března 2016 je prodloužena výstava o historii tratí na Opavsku pod názvem „Železnice v Opavském Slezsku“. Tuto výstavu mohou zájemci o železniční minulost shlédnout v Železničním muzeu moravskoslezském, které se nachází v budově nádraží Ostrava střed (trať 323 Ostrava – Valašské Meziříčí). Návštěvníci se zde mohou seznámit jak s příjezdem prvního vlaku na Opavsko ze Svinova, tak i s rozvojem celé opavské lokality, konkrétně s tratěmi směrem na Krnov, Horní Benešov, Pruskou Ratiboř a Baborov, či do Hradce nad Moravicí, Kravař, Hlučína a Petřkovic. Část těchto tratí je dnes již zrušena, případně leží v Polsku (dříve pruské Slezsko).

„O expozici našeho muzea je stále veliký zájem, v loňském roce (2015) přišlo více než čtyři tisíce návštěvníků, což je o 68 procent více než v roce 2014,“ říká ředitel muzea Vojtěch Hermann. Jak dále dodává, od 12. března bude v muzeu otevřena nová expozice, která bude mapovat novojičínské tratě a jejich historii. Kromě toho je v muzeu stálá expozice modelové železnice, výstava železničních dokumentů a předmětů i zabezpečovacího zařízení. Velký zájem je rovněž o trenažér, za jehož pomoci se návštěvníci mohou „svést“ na trati ze Svinova do Krnova na lokomotivě řady 742. Na tomto trenažéru je možno ovládat směr jízdy, brzdu, pískování, lokomotivní píšťalu i houkačku.
„Za dobu existence muzea jsme vydali také čtyři brožury pojednávající o dosud proběhlých výstavách,“ dodává ředitel muzea. Jedná se o brožury „Jablunkovské tunely“, „Historie tratí Ostrava-Svinov – Český Těšín“, „150 let Báňské dráhy“ a „Elektrické jednotky EM 475 na Ostravsku“. Všechny tyto brožury (další dvě vyjdou letos) je možné zakoupit přímo v muzeu, které je otevřeno čtyři dny v týdnu: ve středu od 12 do 17 hodin, ve čtvrtek od 12 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 16 hodin a v neděli od 9 do 13 hodin. Bližší informace na www.zmms.cz nebo na facebooku.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 406 hostů a žádný gestor